Petek, 19 april 2024
Iskanje

Goriška odbornica na odru z neofašisti

24. maj. 2015 | 19:48
Dark Theme


Reakcija leve sredine je bila takojšnja. Opozicija zahteva odstop ne le odbornice, temveč celotnega Romolijeva odbora, »če ni šlo le za odborničino osebno podporo shodu, temveč je za njo stal celotni odbor,« pravi Giuseppe Cingolani, načelnik Demokratske stranke v občinskem svetu. »Ali smo priča preokretu občinske uprave k stališčem skrajne desnice? Za Gorico bi bilo poniževalno. V tem primeru bi moral ves občinski odbor odstopiti: mesto potrebuje enotnosti, nikakor ne ekstremizmov, nujno rabi projekte in ideje za prihodnost, ne pa nostalgičnega vračanja v grozno preteklost,« zahtevo utemeljuje Cingolani, čigar zahtevo po odstopu je ponovil pokrajinski tajnik stranke Marco Rossi.
»Dejanje odbornice Romano je nedopustno, žaljivo in protiustavno. S tem sta občinski odbor in župan Romoli legitimirala in dala institucionalno vrednost nedobrodošli prisotnosti neofašistov. Javno sta dokazala, da sta podprla in osvojila naravnost osupljivo poveličevanje fašizma, ki mu je bilo mesto v soboto priča. Zato pričakujemo od župana, da omogoči takojšnji odstop odbornice kakor znamenje ekvidistance, obsodbe in pomiritve odnosov s tistim delom mesta, ki je bil v soboto žrtev težke žalitve in je miroljubno demonstriral, zato da je izpričal pluralno, protifašistično in protirasistično dušo mesta,« je stališče Ilarie Cecot, goriške koordinatorke stranke Svoboda Ekologija Levica. Leva sredina bo v ponedeljek vložila interpelacijo z zahtevo po odstopu odbornice oziroma občinskega odbora, če se bo izkazalo, da se le-ta prepoznava v odborničini prisotnosti med neofašisti.
»Njena prisotnost v parku je zasebno dejanje, ki ni bilo z nikomer dogovorjeno in je tudi mene presenetilo. Je odraz neke naivnosti. Zadevo bomo seveda razčistili v odboru, sicer pa je Silvana Romano že izjavila, da nima nič opraviti s tem gibanjem in da je na shod šla, ker da so jo povabili, kakor to počenja, ko jo vabijo na druge shode, na primer partizanske. Toda to ni ista stvar ...,« je županov komentar. Kaj pa zahteva o odstopu? »Dobro je delala - tako Romoli -, bila je odlična odbornica in ji zato ne nameravam preklicati mandata. In videli bomo, kaj se bo zgodilo.«
Romanova je v soboto z odra v Spominskem parku tudi nagovorila udeležence sprevoda CasaPound. Zahvalila se jim je, ker so v Gorici priredili komemoracijo ob stoletnici vstopa Italije v prvo svetovno vojno in se pri lapidariju poklonili deportirancem v Jugoslavijo. »Ostanite složni in ne zmenite se za tiste, ki vas nočejo ter so pred vašim prihodom v Gorico izvajali "psihološki terorizem". Ostanite enotni in pokažite, kaj je Gorica,« je dejala odbornica.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava