Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Likof, tridnevni praznik za večjo razpoznavnost

26. maj. 2015 | 18:58
Dark Theme

V zadnjih letih sodi med glavne promocijske dogodke Vinoteke Števerjanski griči tridnevna prireditev Likof, ki bo potekala od 5. do 7. junija. Letošnji Likof ostaja zvest svojemu originalnemu poslanstvu. Tudi ob svoji deseti izvedbi želi še naprej »očarati« obiskovalce in jim ponuditi, kar imajo v Brdih najboljšega. Obiskovalcem bodo na voljo vodene degustacije v vinogradu, s posebnim poudarkom na vinih avtohtonih sort, ki jih pridelajo člani Vinoteke Števerjanski griči - kmetije Draga, Gradis’ciutta, Humar, Korsič, Muzic, Paraschos Evangelos, Simon Komjanc, Skok Edi, Terpin in Vogrič Ivan. Letos so poskrbeli tudi za posebno vodstvo za začetnike, se pravi tiste, ki želijo spoznati osnove vinske kulture. Za kulinarično ponudbo bodo poskrbeli gostinci, ne samo iz Števerjana, temveč iz širšega goriškega prostora. Z domačimi sezonskimi pridelki bodo pripravljali tradicionalne jedi.
V sodelovanju z goriško pokrajinsko upravo bo letos priredili prvo eko-večerjo v vinogradu. Udeleženci bodo večerjali v vinogradu in občudovali razgled na Brda. Eko-večerja je vključena v projekt spodbujanja recikliranja, ki ga vodi goriška pokrajinska uprava. V njenem imenu je na predstavitvi Likofa v goriškem Trgovskem domu spregovorila pokrajinska podpredsednica Mara Černic, medtem ko je števerjansko občino zastopala županja Franca Padovan. Novosti letošnjega Likofa sta zatem predstavila predsednik števerjanske vinoteke Fabjan Korsič in Lucija Tavčar, koordinatorka letošnje izvedbe tridnevnega praznika. Po njenih besedah bodo letos v okviru projekta Uniwine postavili na ogled fotografsko razstavo o Brdih v prvi svetovni vini, izpeljali bodo tudi ustvarjalni natečaj Mizica pogrni se. Prireditelji napovedujejo tudi bogat spremljevalni program z zgodovinskimi in literarnimi vsebinami. Med drugim bodo predstavili zbirko briških avtohtonih sadnih sort. Vsak večer bo na trgu glasba v živo, neprekinjeni program za otroke pa bo poenostavil obisk družin.
Celoten program tridnevnega praznika je na voljo na spletni strani www.likof.org; Likof je prisoten tudi na Facebooku in Twitterju.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava