Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Rešitev v kratkem

1. jul. 2015 | 19:36
Dark Theme

Problem tržiške ladjedelnice naj bi bil v kratkem rešen. Tako so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj, kjer je popoldne potekal urgentni sestanek o problemu družbe Fincantieri. Potem ko so karabinjerji oddelka NOE v ponedeljek obiskali ladjedelnico v Pancanu in zaplenili nekatera območja za skladiščenje odpadkov, je družba ustavila proizvodnjo, 5000 delavcev pa se je iz dneva v dan znašlo na cesti.
Srečanja, ki ga je sklicala ministrica za gospodarski razvoj Federica Guidi, so se udeležili minister za okolje Gian Luca Galletti, podtajnika Claudio De Vincenti in Teresa Bellanova, predsednica dežele FJK Debora Serracchiani, pooblaščeni upravitelj družbe Fincantieri Giuseppe Bono in direktorica zveze Confindustria Marcella Panucci. »Med srečanjem so udeleženci pozorno preučili položaj tržiške ladjedelnice. Izkazalo se je, da zaščita okolja in varnost delavcev nista pod vprašajem,« so sporočili z ministrstva in pristavili, da je problem, zaradi katerega je prišlo do zamplembe, izključno »administrativne narave.« Udeleženci srečanja so zato določili postopek, »po katerem bo v kratkem prišlo do rešitve, ki bo v skladu z evropsko zakonodajo in s ponovnim zagonom proizvodne dejavnosti v ladjedelnici«.
Da tržiška ladjedelnica »ne bo postala nova Ilva«, je po srečanju dejala Debora Serracchiani, po kateri je problem povezan z »interpretacijo zakonov«. Predsednica upa v pozitiven razplet, saj so s predstavniki vlade določili »skupen postopek, ki bi moral do rešitve privesti v kratkem.« Vladi se je za zahvalil Bono, po katerem bo do ponovnega odprtja ladjedelnice lahko prišlo »v doglednem času«. »Jaz opravljam svoje delo. Če mi to onemogočajo, ni moj problem, ampak je problem vseh. V Tržiču zdravje delavcev ni ogroženo,« je pristavil pooblaščeni upravitelj družbe Fincantieri.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava