Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Sanacija bunkerjev dobičkonosna goljufija

1. sep. 2015 | 15:43
Dark Theme

Goljufija na škodo države in nezakonito ravnanje v postopku oddaje javnega naročila. To sta kaznivi dejanji, zaradi katerih se bodo pred sodnikom morali zagovarjati bivši funkcionar deželne agencije za državno premoženje Furlanije Julijske krajine in trije podjetniki - en italijanski državljan in dva brata iz Romunije -, ki so se znašli v središču preiskave »Bunker«. Preiskovalno delo, ki ga je vodila goriška finančna straža, je koordiniral javni tožilec iz Vidma Raffaele Tito: preiskovalci so pod drobnogled vzeli postopke sanacije zaklonišč, ki so jih na goriškem Krasu in drugje ob nekdanji mejni črti med Italijo in Jugoslavijo zgradili v času hladne vojne, pri tem pa so ugotovili hude nepravilnosti.
Preiskavo je uvedel oddelek davčne policije pri goriškem poveljstvu finančne straže. Pozornost finančnih stražnikov so pritegnila dela za sanacijo in zagotovitev varnosti na območjih bunkerjev iz časa hladne vojne, s katerih je agencija za državno premoženje Furlanije Julijske krajine s sedežem v Vidmu dala odstraniti kupole. Strehe zaklonišč iz neprebojnega jekla so po odstranitvi odstopili zbirnim centrom, ki so dobili veliko količino dragocenega materiala, saj je vsaka kupola tehtala več ton. Finančni stražniki niso spregledali, da so bila dela opravljena zelo površno: podjetje je odstranilo kupole, za zagotovitev varnosti na območjih zaklonišč pa ni bilo poskrbljeno.
V nadaljevanju preiskave je finančna straža preko spletnih strani in medijev ugotovila, da je deželna direkcija agencije za državno premoženje FJK objavila en sam javni razpis za izbiro podjetja, ki mu je nameravala zaupati sanacijo bunkerjev. Javno naročilo za odstranitev 30 kovinskih kupol in stolpov je objavila leta 2012. »V teku preiskave se je izkazalo, da za državno blagajno ta posel ni bil dobičkonosen. Javno naročilo je bilo le neroden poskus preusmeritve pozornosti preiskovalcev: pred objavo razpisa so namreč kovinske kupole večkrat odstopili kar brezplačno. Tudi postopek javnega naročila ni bil izpeljan zakonito, saj so bila za izvajalca sanacije imenovana ravno podjetja, ki so v preteklosti že odpeljala večje količine jekla v skupni vrednosti več sto tisoč evrov, ne da bi država pri tem kaj zaslužila. To jim je uspelo s pomočjo drugega podjetja, ki se je nepovabljeno prijavilo na razpis, zmagalo in se nato umaknilo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava