Petek, 19 april 2024
Iskanje

Naval na urgenco

2. feb. 2016 | 13:16
Dark Theme

Dobrih štirinajst dni je že minilo, odkar se je v novi šempetrski urgentni center preselila še dežurna služba iz novogoriškega zdravstvenega doma, se pravi da se je vzpostavilo tudi delovišče t.i. modrozelenega sektorja.
Vodstvo bolnišnice skrbi, ker je število obiskov v tem sektorju večje, kot so pričakovali. Pred enim tednom so med vikendom zabeležili tudi več primerov, ko so se na šempetrski urgenci oglašali italijanski državljani, in sicer v zvezi z ne nujnimi stanji, čemur pa urgentni center ni namenjen.
»Z odprtjem modrozelenega sektorja urgentnega centra smo sicer pričakovali večji obisk nujnih pacientov, številke, ki jih beležimo v zadnjih dneh pa so le previsoke,« pravi pomočnica direktorice šempetrske bolnišnice za strokovne zadeve Dunja Savnik Winkler. »Predvsem nas skrbi to, da ljudje z malo težav oziroma za ne nujna stanja v dopoldanskem in popoldanskem času ne iščejo v zadostni meri pomoči pri svojih izbranih zdravnikih, ampak se obračajo kar na urgentni center,« izpostavlja Savnik Winklerjeva. V urgentnem centru je pomoč doslej iskalo tudi že precej državljanov Italije.
»Stanja so bila ne nujna ali zelo malo nujna. Vzrok iskanja pomoči pri nas je predvsem zelo dolga čakalna doba na prvi pomoči v bolnišnici v Gorici. To seveda predstavlja dodatno obremenitev za naš urgentni center. Ta seveda ne sme delati selekcije med bolniki - ali prihajajo iz Slovenije ali Italije …, toda s tem se čakanje v modrozelenem sektorju za ne nujna stanja podaljšuje,« opozarja Savnik Winklerjeva.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava