Ponedeljek, 15 april 2024
Iskanje

Zahtevajo odgovor, zakaj ni bilo rešilca

25. apr. 2016 | 19:20
Dark Theme

Po smrti 68-letne Brune Ferletic se množijo zahteve po preverjanju, zakaj v petek, 15. aprila, ni bilo na voljo rešilca, s katerim bi žensko s hudimi bolečinami v trebuhu odpeljali v goriško bolnišnico.
Vest o njeni smrti je še zlasti boleče odjeknila v doberdobski občini, saj je ženska več let stanovala v Dolu. »Gre za velikansko tragedijo,« je o dogodku dejal doberdobski župan Fabio Vizintin, ki je pokojnico poznal, saj je bila njegova soseda. »Z njenim sinom Lucom Gregorijem sva bila v otroških letih velika prijatelja. Skupaj sva se igrala, predvsem v poletnih mesecih je prihajal k meni domov skoraj vsak dan,« pojasnjuje župan, ki ga je novica o smrti Ferleticeve prizadela. »Pristojne oblasti morajo preveriti, kaj se je zgodilo. Ugotoviti je treba morebitne odgovornosti,« poudarja župan. Podobne zahteve prihajajo tudi iz političnih strank. »Dogodek je treba razčistiti, saj naj bi šlo že za drugi tovrstni primer po lanskem v Vidmu,« poudarja deželni svetnik stranke Forza Italia Riccardo Riccardi, medtem ko poslanec Severne lige Massimiliano Fedriga poziva predsednico dežele Deboro Serracchiani, naj odstopi. Da je nov načrt za nudenje prve pomoči pomanjkljiv, so prepričani v Gibanju 5 Zvezd. Njihov deželni svetnik Alessandro Ussai opozarja, da dežela pri pripravi načrta ni upoštevala potreb teritorija. Deželno vlado zagovarja deželni svetnik Demokratske stranke Diego Moretti: »Kar se je pripetilo, nima nobene povezave z reformo, vendar se s tem nekateri politiki ne obremenjujejo in vsako priložnost izkoriščajo za napade na deželno upravo.«
Deželna odbornica za zdravstvo Maria Sandra Telesca je že napovedala preverjanje. »S primerom se bo ukvarjala deželna direkcija za zdravstvo. Preverili bomo tudi, zakaj ženski niso priskočili na pomoč z rešilcem iz Tržiča, če so bila vsa vozila v Gorici zasedena,« pravi in poudarja, da dogodek nikakor ni povezan z reformo, saj se število rešilcev ni spremenilo.
Bruna Ferletic je umrla 15. aprila v goriški bolnišnici zaradi krvavitve v črevesju, ki jo je povzročilo uživanje kortizonskih zdravil. Z njimi je pokojnica že več let zdravila revmatoidni artritis, bila je tudi dializni bolnik. Ferletičeva je prve bolečine občutila dan pred smrtjo. V večernih urah se je stanje poslabšalo, zato je njen sin najprej klical zdravnico iz oddelka za dializo. Zdravnica mu je svetovala, naj kliče na 118 in naj bolnico po možnosti odpeljejo v goriško bolnišnico. Gregori je zavrtel številko 118, vendar so mu odgovorili, da so vsi rešilci zasedeni. Ker se je zdravstveno stanje matere še poslabšalo, jo je s svojim avtomobilom odpeljal v goriško bolnišnico. Pred urgenco mu niso dovolili parkirati, zato je moral poiskati najprej prosto parkirno mesto, zatem je bilo treba šele najti tudi nosila. Gregoriju so v bolnišnici rekli, da ni prvi, ki je moral bolnika sam pripeljati v urgenco; tisti dan naj bi se zgodili še štirje takšni primeri. Potem ko so Bruno Ferletic sprejeli na zdravljenje v oddelku za intenzivno nego, so sinu svetovali, naj se vrne domov. Sredi noči pa so ga poklicali in opozorili, da se je materino stanje poslabšalo. Ob 9.55 je nesrečnica umrla. Na Palkišču so se od nje poslovili minuli torek, pokopali so jo na vaškem pokopališču.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava