Sreda, 08 maj 2024
Iskanje

»Azbest mori tudi ženske«

28. apr. 2016 | 18:30
Dark Theme

V Tržiču so se včeraj s kratko in zelo občuteno svečanostjo spomnili žrtev strupenega azbestnega praha. Ob prisotnosti županje Silvie Altran so venec pred spomenikom v Pancanu položili predstavniki združenja izpostavljenih azbestu.
»Zaradi azbesta niso umrli le moški, ampak tudi številne ženske - matere in žene delavcev, ki so doma prale prašna oblačila svojih sinov in mož. Ne smemo dopustiti, da nekateri nosijo svoj denar v tujino, medtem ko v naših krajih ljudje še vedno umirajo,« je v imenu združenja izpostavljenih azbestu poudaril Carmelo Cuscunà, ki je poudaril, da je danes postopek za koriščenje storitev deželnega središča za azbest preveč kompliciran; bolniki morajo najprej stopiti do svojega družinskega zdravnika, zatem morajo tudi plačati »ticket«.
Azbestu je bilo posvečeno tudi srečanje, ki so ga izpeljali na višješolskem zavodu Pertini. Dijake je nagovoril državni predsednik zveze Anmil Bruno Galvani, ki je postala paraplegik pri 17. letu starosti, ko je doživel nesrečo pri delu. Galvani je v Tržiču začel potovanje, med katerim bo obiskal razne kraje po Italiji in opozarjal na pomen spoštovanja varnostnih predpisov. Njegovo potovanje se bo zaključilo 17. junija v Rimu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava