Sreda, 24 april 2024
Iskanje

»Rešilec je bil na razpolago«

29. apr. 2016 | 18:21
Dark Theme

»Deželni sistem nudenja urgentne pomoči povsem ustrezno deluje in je kos zahtevam. To velja tudi za območje goriške pokrajine, kjer sta vedno bili na razpolago dve reševalni vozili oz. ekipi, saj se lahko zgodi, da se hkrati pojavi več urgentnih situacij. Reševalno vozilo je bilo na voljo tudi pred dvema tednoma, ko je reševalna služba prejela klic na pomoč iz Doberdoba.«
Deželna odbornica za zdravstvo Maria Sandra Telesca zavrača kritike, ki so deželno upravo in deželni zdravstveni sistem doletele po tragični smrti 68-letne Brune Ferletic iz Doberdoba. Ženska je umrla v goriški bolnišnici zaradi notranje krvavitve: v Ulico Fatebenefratelli jo je z osebnim avtomobilom pripeljal sin Luca Gregori, ki je sicer pred tem poklical na pomoč službo 118, kjer naj bi mu po njegovih besedah odgovorili, da ni razpoložljivih reševalnih vozil. »To ne odgovarja resnici,« pravi odbornica Telesca, ki je po žalostnem dogodku napovedala, da bo deželna direkcija za zdravstvo primer preiskala.
»Izvor tega, kar se je zgodilo, je bila sinova prošnja, naj bolno žensko odpeljejo v goriško in ne v tržiško bolnišnico, kot bi zaradi manjše razdalje predvideval reševalni postopek. Sin je takoj zatem jasno izrazil pripravljenost, da sam odpelje mamo v goriško bolnišnico,« pravi deželna odbornica za zdravstvo, po kateri nikakor ne drži, da 15. aprila ob 19.55, ko je Gregori poklical rešilno službo 118, ni bilo razpoložljivih rešilnih vozil. »Iz opravljenega nadzora izhaja, da je uslužbenec rešilne službe 118 upošteval to, kar mu je povedal sin, in sicer, da mu je zdravnik svetoval, naj mamo odpelje na goriški oddelek za dializo, kjer so žensko zdravili že dalj časa. Ob tem je sin dejal, da je pripravljen mamo sam odpeljati v Gorico, čeprav so seveda reševalna vozila v službi celotnega zdravstvenega sistema in lahko bolnike na podlagi potreb odpeljejo v katerokoli bolnišnico. Problem torej ni bilo pomanjkanje prevoznih sredstev ali reševalnih ekip. Kljub temu je vodstvo goriškega zdravstvenega podjetja sprožilo vse postopke, ki bi lahko v prihodnosti - v mejah možnosti - preprečili ponovitev podobnih dogodkov,« pravi Maria Sandra Telesca.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava