Petek, 26 april 2024
Iskanje

Letošnji Likof posvečajo friulanu

26. maj. 2016 | 15:10
Dark Theme

V Števerjan se prihodnji konec tedna vrača Likof. Enogastronomski dogodek, ki ga že vrsto let prirejajo s ciljem, da ovrednotijo krajevno vinarsko in kulinarično tradicijo ter promovirajo briški prostor v turističnem ključu, se bo letos predstavil z več novostmi. Ob tem, da bo program tokrat potekal samo v popoldanskih in večernih urah, bo tridnevno dogajanje prvič povezovala vsebinska rdeča nit: dogodki in preostala ponudba bodo letos posvečeni friulanu, nekoč tokaju, belemu vinu z zaščitenim poreklom, ki spada med najznačilnejše sorte italijanskega dela Brd.
Program so v Trgovskem domu predstavili Lucija Tavčar, Jakob Leopoli in Fabjan Korsič, predsednik Vinoteke Števerjanski griči, ki je poudaril, da prireditev letos računa na najvišje število pokroviteljev doslej. Likof so podprli Dežela FJK, Pokrajina Gorica, Občina Števerjan, konzorcij Collio, zveza Onav in druge ustanove, ki bodo sodelovale pri organizaciji posameznih dogodkov. »Likofa pa ne bi bilo, če bi se zanj ne zavzemali tudi domačini ter člani društev F.B. Sedej in Briški grič,« je dejal Korsič.
Likof se bo začel v petek, 3. junija. Ob 16. uri bo na kmetiji Gradis'ciutta na Jazbinah odprtje razstave etiket z naslovom Friulano - Arte del Territorio per promuovere il Territorio, ob 17. uri pa bo na vrsti okrogla miza Friulano: od inovacij do tipičnosti, ki jo prirejajo v sodelovanju z videmsko univerzo in deželno zbornico poklicnih agronomov. Program bogatijo tudi vodene degustacije friulana in »večerje v vinogradu«: v petek, soboto in nedeljo se bodo predstavili trije priznani kuharji, in sicer Massimo de Belli (Krmin), Franz Fink (Gradec) in Luka Lesar (Ljubljana). Restavracija z domačimi gostinci in vinoteka z bogatim izborom vin števerjanskih proizvajalcev bosta vsak dan čakali na obiskovalce na števerjanskem trgu, kjer bo v soboto ob 21. uri tudi projekcija nemega filma Cin Cin Cin Cinema ob glasbeni spremljavi Andrejke Možina. Sobotna vožnja z vespami bo letos delno potekala tudi na slovenski strani meje, v nedeljo, 5. junija, pa bo Likofu prvič odprl svoja vrata grad rodbine Formentini. Pred večerjo v grajskem parku bodo obiskovalci imeli možnost prisluhniti zanimivi zgodbi o grofici Aurori in tokaju (ob 17.30). Uradno odprtje tridnevnega praznika bo v petek ob 18.30 ob fontani vina, vsak dan bo iz Gorice v Števerjan in nazaj vozil brezplačni avtobus.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava