Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Bazen pušča

27. jun. 2016 | 17:44
Dark Theme

Novogoriške mestne svetnike in javnost je na zadnji seji mestnega sveta presenetila informacija o puščanju novogoriškega bazena, še bolj pa dejstvo, da se to očitno dogaja že nekaj let. »Če bazen pušča, bi pričakovala, da bi svetniki na mizo dobili idejo, kako bo potekala sanacija. Prvo leto, ko je bazen začel puščati, bi morali priti na občino in zahtevati od svetnikov, da to uvrstimo v proračun,« je Urošu Jugu, direktorju Zavoda za šport, kateri upravlja tudi z bazenskim kompleksom, na seji poočitala svetnica Karmen Saksida (SD).
»Bazenska školjka dejansko pušča. To opažamo dve, tri zime v času, ko padejo zunanje temperature in pride do skrčkov materiala. V tistem času - novembra, decembra - se gladina vode v bazenski školjki spusti,« je včeraj za Primorski dnevnik pojasnil Jug. K direktorju smo se včeraj namreč napotili po pojasnila tudi glede zamakanja v predprostorih garderobe v kletnem delu in puščanja s terase bazena. Slednje občutijo najemniki oziroma lastniki lokalov v sklopu bazenskega kompleksa - ta letos stopa v enaindvajseto leto obratovanja -, na kar sicer ne vpliva omenjeno puščanje bazenske školjke.
»Ne opažamo, da bi v primeru zamakanja s stropov v garderobah zamakalo iz bazenske školjke. Nad garderobnimi prostori so lokali, najbrž je v dvajsetih letih delovanja prihajalo do določenih predelav. Lokal smo na to že opozorili, so tudi že sanirali, kapljanje vode pa se vseeno občasno še pojavlja,« pravi direktor.
Na sosednji strani objekta pa, kot rečeno, v nekatere lokale zamaka s terase bazena. »Terase so okrog in okrog bazena. Tudi tam na določenih mestih zamaka,« pritrjuje direktor in dodaja, da so na določenih mestih že izvajali sanacijo. »Najbolj enostavna rešitev bi bila, če bi terase prekrili s streho. Sicer pa bi bilo treba razbiti ploščice na terasah, sanirati tlake in poškodovano hidroizolacijo. Težava je pri vsem skupaj je tudi lastništvo: lokali so v zasebni lasti, terasa pa je občinska. Nekomu je to terasa, drugemu pa streha. V primeru sanacije bi verjetno oboji morali pristopiti k temu,« razmišlja Jug.
V primeru puščanja bazenske školjke pa je sanacija bolj zapletena in tudi veliko dražja. »Ko pripravljamo bazen na letno sezono, ga popolnoma spraznimo in pregledamo. Kar je vidnih poškodb, saniramo, ni pa videti, kje pušča. Pred letošnjo sezono smo zamenjali približno tisoč dvesto ploščic, kar je precejšnja površina,« pojasnjuje Jug.
»Kolikšni bi bili stroški generalne obnove, je težko oceniti. Najprej je treba zadevo odkriti, se pravi razbiti vse ploščice, odstraniti tlake in ugotoviti, kje pušča. Šele potem se lahko sanira. To ni majhen poseg,« opozarja Jug, ki skupaj še z določenimi drugimi nujnimi posegi takšno sanacijo ocenjuje na krepkih 100.000 evrov. »Če bi se opazilo puščanje v večjem obsegu, bi bilo treba takoj pristopiti k sanaciji,« dodaja.
Da voda iz bazenske školjke stalno odteka, se najvidneje pokaže pozimi. Vode iz bazena namreč ne praznijo, saj na ta način preprečujejo, da bi na stenah nastala večja škoda. Poleti je odtekanje težje opaziti: voda zaradi visokih temperatur hitreje hlapi, pa tudi kopalci jo z izstopanjem iz bazena odnašajo s seboj. »V primerjavi s preteklimi leti opažamo porabo vode v okviru standardov. Poleti jo je že zaradi zakonodaje treba stalno dotakati,« pojasnjuje Jug.
Sicer pa so v novogoriškem Zavodu za šport z začetkom letošnje sezone zaenkrat zadovoljni. Bazen so odprli prej kot predhodna leta. »Gneča na bazenu imamo predvsem zadnji teden oz. odkar se je naredilo vreme. Tudi s šolskimi počitnicami se uporaba bazena enormno poveča. Danes dopoldan smo imeli na bazenu že okrog 300 obiskovalcev,« je zadovoljen Uroš Jug.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava