Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Dijaški dom je poleti hostel

27. jul. 2016 | 18:47
Dark Theme

V novogoriškem Dijaškem domu je tudi poleti živahno. Dijake in študente so v starejšem in novejšem delu stavbe zamenjali turisti, kulturne in športne skupine. V poletnem času, med šolskim letom pa ob koncih tedna, je dijaški dom namreč tudi Youth Hostel.
Ko smo se včeraj oglasili na recepciji dijaškega doma, smo prišli sočasno z ekipo društva Children International Summer Vilages (CISV), ki je pričela s pripravami za popoldanski prihod otrok iz Slovenije, Italije, Bolgarije, ZDA in Španije. »Naše društvo je mednarodna organizacija, ki bo tukaj dva tedna gostila 40 oseb, od tega je 30 otrok, starih od 12 do 13 let. Za nas je bilo ključno, da najdemo institucijo, kjer lahko gostijo tako veliko število ljudi. Na Goriškem imamo s tem velike probleme, tudi ko na naši nacionalni ravni iščemo stavbo z ustrezno namestitvijo, navadno naletimo na težave. Youth Hostel v dijaškem domu nam nudi dovolj sob, všeč nam je tudi, ker imajo kuhinjo, tako imamo na razpolago hrano in pijačo,« je v imenu CISV povedala Kristina Perič.
Poletno turistično sezono so v novogoriškem Youth Hostlu začeli s plavalnimi klubi iz Ljubljane, Celja in Belgije, ki so že leta njihovi stalni obiskovalci. »Gostili smo tudi izletniške skupine iz Madžarske, ki obiskujejo zgodovinska obeležja prve svetovne vojne od Bovca do Tržiča. Pa šest tujih pevskih zborov na račun prireditve Seghizzi v Gorici …« našteva Bojan Mermolja iz novogoriškega dijaškega doma.
Dijaški dom oziroma Youth Hostel razpolaga s 358 ležišči. V dveh enotah so na voljo eno-, dvo- in triposteljne sobe. V starejšem delu so kopalnice in sanitarije skupne, v novejšem delu si jih delita po dve dvoposteljni sobi. Gostom nudijo nočitve, polpenzione, polne penzione, na voljo so jim tudi dodatni prostori – zunanja igrišča za odbojko na mivki in košarko, balinišče, teniško igrišče in učilnice. »Najcenejša nočitev na višku sezone je 15 oziroma 16 evrov na noč na osebo, polni penzion pa se giblje do 29 evrov v boljšem delu. Sicer je polni penzion na voljo že za 23 in 24 evrov na osebo,« našteva sogovornik.
Z zasedenostjo hostla so v dijaškem domu zadovoljni, upajo, da bodo tudi v letošnjem koledarskem letu dosegli lansko številko 12.000 nočitev. Hostel namreč ne deluje le poleti ampak tudi med šolskim letom ob vikendih. Nekaj sob pa stalno zasedajo posamezniki, ki so na začasnem delu v Novi Gorici ali pa športniki, ki so člani določenih novogoriških klubov. V letošnjem poletju načrtujejo dve konici, kar se tiče obiska: prvo so zabeležili med 19. in 25. julijem, ko so gostili pevske zbore. »V tem času je pri nas bivalo več kot 300 gostov. Naslednji vrh sezone bo med 20. in 30. avgustom, ko se bo v Solkanu odvijalo evropsko prvenstvo mlajših članov v kajaku in kanuju. Takrat bomo gostili kajakaše, košarkarje Heliosa in še nekaj dodatnih gostov, tudi takrat bomo presegli številko 300,« pojasnjuje Mermolja in dodaja: »imamo tudi goste, ki se k nam vračajo, gre predvsem za klube, ki v Novo Gorico prihajajo na priprave. To so plavalni, košarkarski in kolesarski klubi iz ostalih delov Slovenije, ki predvsem ob koncih zime izkoriščajo našo klimo in pridejo sem na priprave. V tem delu in v sodelovanju s Športno zvezo vidimo dodatne možnosti, s katerimi lahko dopolnimo naše kapacitete.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava