Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Letal ne morejo izdelovati, če je letališče zaprto

20. avg. 2016 | 18:39
Dark Theme

Letošnje leto je za Pipistrel leto velikih izzivov. Tudi kar zadeva gradnjo hale v Italiji. Delo na objektu v Gorici se nadaljuje, v tem trenutku zaključujejo montažo električnih in strojnih instalacij, tempo pa so prilagodili trenutnemu stanju na goriškem letališču. Še je namreč zaprto, s tem v zvezi novosti ni.
Boscarol s tem v zvezi znova pojasnjuje: »Mislili smo, da bomo letos že prej odpirali in pričeli z delom v tovarni v Italiji. A se je med tem na italijanski strani zgodila tudi pravna sprememba: italijanska agencija za civilno letalstvo je dala letališče v upravljanje novoustanovljeni organizaciji (Konzorciju za goriško letališče Amedeo Duca D’Aosta, op.ur.) - ustanovile so jo občine, gospodarska zbornica in druge institucije. Organizacija še ni zaživela. Ko se je v maju zgodil ta prenos, je omenjena agencija prenehala z upravljanjem letališča in to se je zaprlo. Ker nova organizacija še ni pričela z delovanjem, je letališče še vedno zaprto. Če sem odkrit, ne vem niti, kdaj ga bodo odprli,« pravi Boscarol. Zato se jim z odprtjem tovarne v Gorici ne mudi, ker bi jo zaradi opisanega stanja lahko uporabljali samo za skladišče. »Upam, da bo italijanska stran domačo nalogo čim prej naredila,« je še dejal Ivo Boscarol in se odzval na včerajšnje pisanje v italijanskem tisku.
»Glede na laži in neresnice, ki so se v zvezi z gradnjo Pipistrelovega objekta v Gorici pojavile v enem od italijanskih časopisov, bi rad pojasnil naslednje: podatek, da je podjetje Pipistrel dobilo milijon in pol evrov sredstev s strani Trgovinske zbornice, ne drži,« je včeraj poudaril za Primorski dnevnik. Po njegovih besedah je podjetje dobilo 250.000 evrov, odobrenih pa ima še nadaljnjih 250.000 evrov, ki jih bodo lahko črpali, ko bo prva faza gradnje objekta v Gorici končana. »Odobrenih imamo še 10.000 evrov na zaposlenega delavca do maksimalnega števila 50 delavcev. Če bomo potrebovali kredit za zaključek del po ugodni obrestni meri, so nam na voljo še sredstva v višini 500.000 evrov. Tu ne gre za 500.000 evrov nepovratnih sredstev, ampak za kredit, za katerega moramo podati garancijo, kar je pravzaprav isto, če ga vzamemo pri banki. S takšno boniteto, kot jo imamo, lahko kredit dobimo celo po bistveno ugodnejši obrestni meri, kot nam jo da Trgovinska zbornica,« pravi Boscarol.
»Dela na objektu potekajo, v septembru bomo opravili tudi zaključna dela pri vhodu iz državne ceste, tako da bo umaknjena omejitev hitrosti prometa. Žal pa kaže, da bo letališče ostalo do nadaljnjega zaprto, bojimo se namreč, da aktivnosti za njegovo odprtje ne potekajo in bo goriška tovarna uporabljena samo za skladišče in eventualno izdelavo sestavnih delov za letala, narejena v Sloveniji,« znova poudarja Boscarol.
Trgovinska zbornica je Pipistrelu rok za odprtje objekta podaljšala do 31. decembra letos, v nasprotnem primeru bo podjetju omenjeni prispevek odvzela, piše italijanski časopis. »Sprašujem se, kaj bo, če bomo do postavljenega roka končali tovarno in ne bomo mogli zaposliti ljudi, če ne bomo mogli letališča zaradi prej omenjenih dejstev uporabljati za izdelavo letal? To je v tem trenutku eno ključnih vprašanj,« opozarja Boscarol. »Mi bomo 250.000 evrov nepovratnih sredstev vrnili, zanima me, kdo nam bo nam povrnil 5 vloženih milijonov, če objekta ne bomo mogli uporabljati.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava