Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Delavci naj bi prišli spomladi

23. avg. 2016 | 17:47
Dark Theme

»Ob upoštevanju dejstva, da tehnične obveznosti in birokratski postopek zahtevajo čas, naj bi se dela iz prvega sklopa začela izvajati poleti prihodnje leto. Še pred tem bodo nekaj nujnih del opravili na strehi objekta, zato da ga vsaj začasno zavarujejo pred dodatno škodo, ki bi jo utegnilo povzročiti jasensko deževje.« Začetek del in nujni poseg na strehi se nanašata na obnovo Vile Louise na Culiatovem oširku v Gorici.
Pred kratkim smo poročali o tem, da je bil narejen premik v postopku za njeno obnovo. Župan Ettore Romoli v imenu Fundacije palače Coronini Cronberg - lastnice vile - in Riccardo Toso, generalni direktor podjetja za stanovanjske gradnje ATER iz Vidma, sta namreč podpisala konvencijo, na podlagi katere so videmskemu podjetju poverjeni načrtovanje obnovitvenih in restavratorskih del, izvedba vseh tehničnih in upravnih postopkov - med temi je razpis za izvajalca - ter operativno vodenje del, ki jih bodo izvedli v dveh sklopih. Za svoje storitve bo ATER prejel 236.000 evrov.
Naj spomnimo, da je investicija večmilijonska, saj je vila že vrsto let zapuščena in močno degradirana. Samo za osnovna gradbena in ureditvena dela bo šlo 2.603.700 evrov. Odločilna finančna pomoč je prišla z dežele. Deželni odbornik za kulturo Gianni Torrenti je namreč v vili prepoznal idealno mesto za ureditev kulturnega inkubatorja oz. za nastanitev kulturnih podjetij in umetnikov, ki bi v svoje izvirne in inovativne projekte vključili mesto ter ga promovirali zunaj krajevnih meja. Dežela je ambicioznemu načrtu namenila 3 milijone evrov, še nekaj milijonov - se nadejajo na občini - pa naj bi pridobili iz evropskih skladov za podjetja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava