Petek, 05 april 2024
Iskanje

Blago ni šlo ljudem v stiski ...

1. dec. 2016 | 17:30
Dark Theme

V najrazličnejših krajih tržaške, videmske in goriške pokrajine - tudi v Sovodnjah, Doberdobu, Štandrežu, Števerjanu - so od decembra leta 2014 naprej zbirali stara oblačila in razno blago, ki naj bi jih zatem izročali »Italijanom v stiski«. Po krajih, ki so jih obiskovali brez vsakršnega dovoljenja občinskih uprav, so najprej delili plastične vreče in letake, na katerih je pisalo, da oblačila zbirata združenje Aiuto Italia oz. stranka Partito dei poveri. Dan zatem so vreče, polne starih oblačil, pobirali s pomočjo šestnajstih prosilcev azila iz Afganistana in Pakistana, ki bivajo v Trstu; vreče so zatem s kombijem vozili v kraj San Giorgio di Nogaro na Videmskem, kjer so imeli dobro skrito in zavarovano skladišče. Od tod so s ponarejenimi dokumenti in s pomočjo prevozniškega podjetja iz Neaplja blago dostavljali v Caserto, nakar so stara oblačila prodajali v tujino, v Grčijo in Bolgarijo v Evropski uniji, poleg tega pa še v Albanijo, Egipt, Jordanijo, Tunzijo, Gvinejo, Pakistan in Južno Afriko. Potem ko so s svojim trikom opeharili številne ljudi dobrega srca, ki so bili prepričani, da svoja stara oblačila poklanjajo revnim, so s prodajo blaga zaslužili mastne denarce.
Goriški finančni stražniki so razkrinkali združbo, ki se je ukvarjala z omenjenim prepovedanim poslom, saj je v resnici treba stara oblačila obravnavati kot odpadke. Preiskovalno delo goriških finančnih stražnikov je koordiniral javni tožilec protimafijskega oddelka tržaškega sodišča Federico Frezza; preiskava je trajala preko eno leto. Finančni stražniki so zbrali celo vrsto indicev, obvestil in videoposnetkov; s pomočjo GPS naprav so ugotovili, kje je končalo blago, ki so ga iz kraja San Giorgio di Nogaro pošiljali v svet. Potem ko je bilo zbranega dovolj dokaznega gradiva, so finančni stražniki na zahtevo javnega tožilstva obiskali skladišče v kraju San Giorgio di Nogaro. Med vrečami, polnimi oblačil, so našli tudi številne letake, s katerimi so člani združbe »promovirali« svojo dejavnost. V skladišču, ki so ga zamaskirali, da bi nezakonita dejavnost ne bila razpoznavna, je bilo seveda cel kup oblačil in drugega blaga.
Organizatorja nezakonitega posla, ki imata bivališče v pokrajinah Como in Monza-Brianza, so finančni stražniki ovadili sodišču zaradi tihotapljenja odpadkov, kot je določeno v 260. členu zakonskega odloka št. 152 iz leta 2006. Moška zdaj tvegata od enega do šestih let zaporne kazni.
Finančni stražniki so ugotovili, da so člani združbe od decembra 2014 do letošnjega leta v Furlaniji Julijski krajini zbrali približno 120 ton starih oblačil. Preiskovalci še preverjajo, koliko denarja je neapeljsko podjetje s petimi zaposlenimi dolžno davčni blagajni, saj je stara oblačila pridobivalo brezplačno, pri pobiranju vreč pa so sodelovali prosilci azila. Podjetje je med letoma 2014 in 2016 imelo približno dva milijona evrov prometa. S svojim nezakonitim početjem je neapeljsko podjetje oškodovalo ustanove in organizacije, ki zbirajo stara oblačila z vso potrebno dokumentacijo in dovoljenji posameznih občin, zatem pa zbrano blago res namenijo ljudem v stiski.


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava