Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Stanovanja so oddajali na črno

2. dec. 2016 | 19:41
Dark Theme

Državi so utajili preko 300 tisoč evrov, ki so jih pridobili od oddajanja stanovanj na črno. Utajo davkov je odkrila tržiška finančna straža, ki je od začetka letošnjega leta preverjala ravnanje preko 700 lastnikov nepremičnin: 600 jih oddaja stanovanja v občinah Štarancan, Ronke in Tržič, okrog sto pa v Gradežu, ki se zlasti v poletnem času napolni z letoviščarji v iskanju bivališča.
Nadzor je potekal na osnovi podatkovnih baz, s katerimi razpolaga finančna straža, dalje na podlagi primerjav s podatki, ki so jih zbrale nekatere krajevne nepremičninske agencije, in še neposrednih pregledov, opravljenih v stanovanjih. V številnih primerih se ugotovitve niso ujemale s tem, kar so lastniki nepremičnin izkazali v prijavah dohodnine za odmero davka. Na osnovi ugotovljenih prekrškov so finančni stražniki agenciji za prihodke prijavili 27 oseb, ki so v postavki, ki zadeva prihodke od nepremičnin, utajili skupno 205.000 evrov. Devet lastnikov sploh ni predstavilo prijav dohodnine, drugi so prikrili le prihodek, ki so ga pridobili od nepremičnin, tretji pa so vpisali krepko nižji prihodek od tistega, ki so ga realno prejeli.
Finančna straža je zasledila še dvajset lastnikov nepremičnin na območju Tržiča, ki pa živijo v pokrajinah Bergamo, Milan, Turin, Trento, Treviso, Trst, Videm in Verona. Ti so »pozabili« prijaviti prihodke od najemnin v skupnem znesku 112.000 evrov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava