Torek, 23 april 2024
Iskanje

Na Sovodenjskem pustu enajst vozov in osem skupin

22. feb. 2017 | 19:42
Dark Theme

Enajst vozov in osem skupin. Tudi 20. Sovodenjski pustni sprevod društva Karnival bo pisan in razposajen. Vabilu so se odzvali pustarji iz vse goriške pokrajine, iz sosednjih vasi iz Slovenije in s tržaškega konca. Ker gre za jubilejno izvedbo, so se pri pripravi vozov posebno potrudila štiri društva, ki so leta 2000 ustanovila Karnival. Člani štandreškega društva Oton Župančič se v Sovodnje odpravljajo v družbi hipijev. Iz Števerjana prihajajo čarovniki kulturnega društva Briški grič, medtem ko Gabrci trdijo, da je njihov voz »na kanonada«. Člani Kulturnega društva Sovodnje se bodo na pustni povorki poslovili od Evrope. »Baj baj Jurop,« pravijo Sovodenjci pred slovesom. Sovodenjskega sprevoda se bodo z vozom udeležili še gasilci iz Kolonje pri Trstu, pustarji z Opčin, iz Praprota in iz Šempolaja. Voz so pripravili tudi na Proseku-Kontovelu in v Šempetru, kjer imajo posebno bio-kmetijo. Po nedavni zmagi na goriškem pustnem sprevodu se bodo sovodenjske povorke udeležili tudi Mehičani iz štmavrskega društva Sabotin.
Med skupinami bo najštevilčnejše Opatje selo, saj se bo sovodenjskega pusta udeležilo sto čivkajočih opajskih piščančkov. V Sovodnje prihajajo tudi pustna klapa Olga, strašila iz Medee, sladice iz Laškega in Doberdoba ter pustarji iz Valmaure, Ronk in Selc. Že stalni udeleženci sovodenjskega pusta so člani združenja staršev osnovne šole Virgil Šček iz Nabrežine, ki so se tudi letos odzvali vabilu društva Karnival. Na čelu sprevoda bo korakala godba na pihala Viktor Parma, ki se sovodenjskega pusta udeležuje vse od druge izvedbe leta 1999.
Večina nastopajočih je svoje vozove že zgradilo, kar še zlasti velja za tiste, ki so se v nedeljo udeležili goriškega pusta. Med udeleženci z goriškega konca je tako še v gradnji edino voz kulturnega društva Oton Župančič iz Štandreža. V delavnici v domu Andreja Budala so pustni mojstri vsak večer na delu; gradnja je sicer v zaključni fazi, saj morajo voz le še pobarvati. Medtem ko eni voz gradijo, drugi v zgornji dvorani doma Budal vadijo pustne plese, s katerimi bodo poživili sovodenjski pustni sprevod.
Povorka bo kot znano v nedeljo, 26. februarja, ob 14. uri. Sledilo bo pustno rajanje pod ogrevanim šotorom ob zvokih skupine Happy day. Niz pustnih prireditev društva Karnival se bo sicer začel že v petek, 23. februarja, ko bo v Sovodnjah ples s skupino Tequila. V soboto, 25. februarja, bodo za veselo vzdušje skrbeli Trije prašički. Tako v petek kot v soboto bodo za plesno popestritev poskrbele Karnivaline. Med nedeljsko povorko bodo veljale običajne prometne omejitve. Prvomajska ulica bo zaprta prometu od 11. ure dalje; parkirati bo mogoče na parkirišču ob začetku vasi v smeri Gorice in na travniku ob pokopališču, ki se nahaja v neposredni bližini ogrevanega šotora.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava