Petek, 12 april 2024
Iskanje

Predsednik evropskega parlamenta v Gorici

9. maj. 2017 | 20:11
Dark Theme

Pozvali ga bodo, naj zagotovi podporo zamisli o ustanovitvi čezmejne ekonomske cone. V soboto bo Gorico obiskal predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki ga bodo pričakali župani Gorice Ettore Romoli, Nove Gorice Matej Arčon in Šempetra-Vrtojbe Milan Turk.
»Antonio Tajani je moj star prijatelj. Ko je postal predsednik evropskega parlamenta, sem ga povabil v Gorico, zdaj se je odzval takratnemu vabilu. Njegov obisk potrjuje velik pomen čezmejnega sodelovanja, ki smo ga tri obmejne občine postavile na noge v okviru Evropskega združenja za teritorialnlo sodelovanje (EZTS GO) in ki ga hočemo nadgraditi z ustanovitvijo čezmejne ekonomske cone,« poudarja Romoli. Tajani bo prišel v Gorico okrog enajste ure. »Na županstvu se bodo najprej z njim sestali Daniele Del Bianco, Sandra Sodini in Claudio Meninno, ki pripravljajo projekt za ustanovitev čezmejne ekonomske cone. Potem ko bomo projekt predstavili Tajaniju, ga bomo poslali slovenski vladi, ki je že izkazala veliko zanimanje za našo skupno zamisel. Poslali ga bomo tudi italijanskemu veleposlaništvu v Ljubljani, ki ga bo posredovalo italijanskemu zunanjemu ministrstvu. Upamo, da bosta zatem slovensko in italijansko ministrstvo vzpostavili dialog, ki bi privedel do čezmejne ekonomske cone,« pravi Romoli. Pričakovati pa je, da bodo Tajanija seznanili v soboto tudi s pobudo o goriško-novogoriški kandidaturi za prestolnico kulture.
Tajani se bo po srečanju o čezmejni ekonomski coni sestal z Romolijem, Arčonom in Turkom. Nagovoril ga bo tudi predsednik EZTS GO Robert Golob, nakar se bo Tajani odpravil na Transalpino - Trg Evrope in na Kostanjevico, kjer si bo ogledal grobnico Burbonov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava