Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Rebula bo osrednja protagonistka Likofa

23. maj. 2017 | 19:16
Dark Theme

Letošnji Likof, ki ga bodo v Števerjanu priredili že trinajstič, bo potekal med 2. in 4. junijem. V torek so prireditev predstavili v Trgovskem domu v Gorici, kjer je navzočim izrekel dobrodošlico predsednik števerjanske Vinoteke Fabjan Korsič. Posebno zahvalo je namenil vsem organizacijam, društvom in gostincem, ki bodo v prvem junijskem vikendu poživili trg pred števerjansko cerkvijo. Navzoče je nagovoril tudi števerjanski podžupan in predsednik konzorcija Collio Robert Princic, ki je izpostavil, da imajo Brda izreden potencial. Naravne danosti je treba čim bolj ovrednotiti, da bi se ime Brd še dodatno uveljavilo.
Predstavitev Likofa s podnaslovom Očarani nad okusom sta povezovala Lucija Tavčar v slovenščini in Jakob Leopoli v italijanščini. Povedala sta, da bo letošnji Likof posvečen rebuli, avtohtoni vinski sorti, ki vse bolj pridobiva na razpoznavnosti. V zadnjih letih se je rebula povzpela med prestižnejša vina; po njej radi posegajo tudi ljubitelji vin iz bolj oddaljenih krajev. Predstavitve se je udeležil tudi Claudio Fabbro, goriški strokovnjak s področja vinarstva in kmetijstva, ki je opozoril na poskuse, da bi nam »ukradli« tudi briško rebulo, češ da je Ribolla ime kraja v Toskani. »Ne bi radi, da bi se z rebulo zgodilo tisto, kar se je dogodilo s tokajem in prosekarjem,« je poudaril Fabbro.
Likof bo na sporedu od petka, 2. junija, do nedelje, 4. junija. Vse tri dni se bo prireditev pričela ob 18. uri in bo trajala tja do 22. ure. Slovesno odprtje Likofa bo v petek, 2. junija, ob 18.30 ure pri fontani vina, ki jo bodo tudi tokrat postavili na glavnem števerjanskem trgu. Tu se bo v treh dneh dogajalo marsikaj, prednost pa bo seveda dana raznim degustacijam vin in jedi z rebulo kot glavno protagonistko. Novost letošnjega Likofa bodo večerje v vinogradu, za kar je potrebno opraviti rezervacijo na naslovu elektronske pošte info@likof.org. V primeru slabega vremena bodo večerje v kleti kmetije Draga.
Likofa se bodo udeležili vsi domači gostinci in tudi kuharji z mednarodnimi izkušnjami. Poskrbljeno bo tudi za otroke, ki bodo imeli na razpolago svoj otroški kotiček z igrali; v nedeljo, 4. junija, ob 18.30 uri bo na na sporedu tudi zgodba s gledališkimi prizori z naslovom Od Tokaja do Friulana.
Skratka, v Števerjanu se bo tudi tokrat dogajalo marsikaj; obiskovalci se bodo srečali z priznanimi vinarji in se seznanili s postopki pridelovanja zlate kapljice, ki je ponesla ime goriških Brd daleč v svet.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava