Četrtek, 04 april 2024
Iskanje

Meteorološko poletje se bo začelo z najboljšimi obeti

29. maj. 2017 | 10:55
Dark Theme

Včeraj smo marsikje v deželi namerili najvišje temperature v minulem koncu tedna in v tekočem letu doslej. Živo srebro se je prvič letos tudi uradno dotaknilo 30 stopinj Celzija, ki jih je deželna meteorološka opazovalnica namerila v Gradišču ob Soči. Podobno kot v preteklem tednu sta bila na najvišjih stopničkah še Kopriva in Červinjan, kjer se je živo srebro zaustavilo le za stopinjo nižje. V Trstu na pomolu bratov Bandiera je bila včerajšnja najvišja dnevna temperatura 25,8 stopinje Celzija, najnižja nočna temperatura pa 21,2 stopinje Celzija. Noč je bila torej v Tržaškem zalivu še enkrat za ta čas nenavadno topla in povsem poletna. Posledično je bila na Tržaškem nenavadno visoka tudi 24-urna povprečna temperatura, in sicer 23 stopinj Celzija, višja celo od lanskoletne povprečne temperature v juniju, ki je bila 22,7 stopinje Celzija. Prav tako je lanskoletno junijsko povprečje presegala, in tudi občutno, tudi včerajšnja 24-urna povprečna temperatura v Gradišču ob Soči, ki je bila 23,3 stopinje Celzija, medtem ko je bilo lansko junijsko povprečje 21,9 stopinje Celzija. Tudi stopnja relativne vlage marsikje v deželi ni bila ravno nizka, v glavnem se je zadrževala le malo pod 60 odstotki, zato je bil občutek soparnosti mestoma kar precejšen.
Soliden subtropski anticiklon prinaša za ta čas zelo topel zrak. Radiosonda iz Rivolta je na višini 1500 metrov v prostem ozračju zadnje dni redno beležila temperature okrog 13 stopinj Celzija, kar pomeni, da je ozračje vseskozi za približno 4 stopinje Celzija toplejše od dolgoletne normalnosti. To se v bistvu dogaja v vseh slojih, od najnižjih do najvišjih, kar le dokazuje veliko umirjenost in uravnoteženost vremenske slike ter solidnost anticiklona.
Segrelo se je tudi morje, ki ima trenutno v Tržaškem zalivu – naj spomnimo, da meritve opravljajo 2 metra pod morsko gladino – ob pomolu bratov Bandiera 19,3 stopinje Celzija. Po vsej verjetnosti torej temperatura morja v nekaterih plitvejših obalnih predelih že presega 20 stopinj Celzija in vabi kopalce. Tudi indeks ultravijoličnega sevanja je povsem poleten in trenutno pri nas dosega 7 stopnjo, ki se ob morebitnih odsevih sončnih žarkov z morja, peščenih tal ali drugega lahko še občutno poveča. Za sončenje je torej potrebna previdnost in uporaba zaščitnih sredstev. Ne pozabite, da je sončno sevanje največje, ko je sonce najvišje na nebu, se pravi v osrednjih dnevnih urah, občutno nižje pa zgodaj zjutraj in pozno popoldne.
Anticiklon bo v prihodnjih dneh ostal solidno na svojem mestu, le da bo od časa do časa komajda delno popustil pred obrobnimi pronicanji nekoliko bolj vlažnega atlantskega zraka. V tem tednu se bo nadaljevalo stanovitno, povečini sončno in toplo poletno vreme, zlasti v goratem svetu pa se bo od časa do časa, predvsem v popoldanskih urah, povečala možnost za nastanek krajevnih vročinskih neviht. Mestoma, toda zaenkrat kaže, da bolj težko, bo kakšen nevihtni oblak segel do ostalih predelov.
Od danes do vključno petka bo prevladovalo sončno in za ta čas toplo vreme. Kakšna popoldanska ploha ali nevihta bo možna zlasti ponekod v alpskem in morda predalpskem svetu, bolj težko, toda ni povsem izključeno, da tudi ponekod drugod. Najvišje dnevne temperature bodo danes in jutri zlasti na Goriškem do okrog 30 stopinj Celzija, ob morju do okrog 25 ali 26 stopinj Celzija. Od srede bomo namerili stopinjo Celzija ali dve manj. Pihali bodo šibki krajevni vetrovi, ob morju čez dan morski veter.
Obeti za začetek meteorološkega poletja – začelo se bo četrtek, 1. junija - so torej zaenkrat odlični.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava