Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Amideijev filmski arhipelag

5. jul. 2017 | 13:26
Dark Theme

Metafora arhipelaga - skupka različnih, a med sabo povezanih delov - je rdeča nit 36. mednarodnega filmskega festivala Sergio Amidei, ki bo v Gorici potekal med 13. in 19. julijem. Program so predstavili v Kinemaxu, kjer se bo zvrstilo več projekcij in srečanj, ki jih bo festival ponudil goriški in širši publiki. Drugi dve festivalski lokaciji bosta mediateka Ugo Casiraghi in park dvorca Coronini Cronberg; na Vialu bodo kot že vrsto let potekale večerne projekcije filmov, ki tekmujejo za nagrado za najboljši scenarij.
Kot metaforični arhipelag je tudi festival Amidei sestavljen iz posameznih sekcij, skozi katere želijo organizatorji razkrivati različne žanre in oblike filmskega pisanja. Z retrospektivo »Arcipelago« bodo prikazali povezave med italijanskimi literati, filmskimi scenariji in kraji, v okviru sekcije »Racconti privati, memorie pubbliche« pa bodo na ogled tudi amaterski posnetki iz sklada profesorja Uga Pilata, ki prikazujejo Gorico v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Privlačna vsebinska sklopa bosta »Spazio Off«, ki bo posvečen folklori in verskim manjšinam v sodobnem italijanskem filmu, ter »Scrittura seriale: Joseph Campbell e il potere del Mito«, v okviru katerega bo - prvič v Italiji - na ogled intervju, ki ga je z ameriškim poznavalcem religij in mitov posnel Bill Moyers. Na svoj račun bodo s sklopom »Amidei Kids« prišli tudi najmlajši (ponudili jim bodo animirani film »Dogodivščine princa Ahmeda« iz leta 1926), jedro festivala pa so projekcije filmov v tekmovalni sekciji. Za nagrado Amidei in nagrado publike, ki je letošnja novost, se bodo potegovali filmi »L'altro volto della speranza« režiserja Akija Kaurismäkija, »Il cliente« Asgharja Farhadija, »Io, Daniel Blake« Kena Loacha, »Lasciati andare« Francesca Amata, »L'ora legale« režiserskega para Ficarra & Picone, »La ragazza del mondo« Marca Danielija in »La tenerezza« Giannija Amelia. Tokratni prejemnik nagrade za avtorski opus bo režiser Silvio Soldini; na festivalu bodo ponudili retrospektivo njegovih filmov, priznanje mu bodo izročili 15. julija ob 21. uri v parku Coronini. Zanimiv večer se obeta tudi 20. julija, ko bodo priredili projekcijo nemega filma Show People iz leta 1928. Za glasbo v živo bo poskrbel orkester Zerorchestra.
Pokojnega predsednika združenja Amidei Nerea Battella se bodo spomnili z okroglo mizo in z dvema projekcijama: 18. julija se bosta zavrtela filma »Il corvo« Henrija Clouzota in »Furore« Johna Forda, ki ju je imel Battello posebno rad. »Prepričana sem, da bi bil Nereu letošnji program všeč. V njem je namreč veliko raziskovanja in hkrati pozornosti do sodobnega sveta,« je dejala umetniška direktorica nagrade Amidei Mariapia Comand.
V včerajšnjo predstavitev programa je uvedel festivalski spot, v katerem nastopa Vida Cvar in ki ga bodo vrteli tudi v kinodvoranah mrež FICE in Europa Cinemas. Spot sta izdelala režiser Luca Chinaglia in David Cej, ki je poskrbel za produkcijo. »Pri delu sta sodelovala še Gianandrea Sasso in Francesco Morosini. To je bila prva preizkušnja ekipe v vidiku novega filmskega projekta, ki ga že razvijamo,« je povedal Chinaglia in vsebino bodočega celovečerca povzel s tremi besedami: »Magija, sneg in antifašizem.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava