Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Medved med Jamljami in Medjevasjo

11. jul. 2017 | 10:39
Dark Theme

Na Frankišču - tako domačini imenujejo območje med Jamljami in Medjevasjo - se je 17. junija potikal medved. Obiskal je krmišče za divjad, kjer se je tik pred polnočjo ujel v lovsko fotopast.
»Ko sem se zjutraj odpravil na krmišče, da bi preveril, če so ga ponoči obiskali divji prašiči, sem našel fotografski aparat na tleh. Običajno se v fotopast ujamejo divji prašiči in srne, tokrat se je na fotografijah znašel medved,« pravi jameljski lovec Maurizio Zulian in pojasnjuje, da osebno ni še nikoli zabeležil prisotnosti medveda v Jamljah.
»Pred petnajstimi, mogoče dvajsetimi leti, je domačin opazil medveda na vrhu Kremenjaka nad Jamljami, ki je za sabo pustil tudi nekaj stopinj; verjetno je takrat šlo za samico z mladičem, vendar je osebno nisem videl,« pravi Zulian in ob ogledu junijskih fotografij ugotavlja, da gre verjetno za samca, težkega kakih 120 kilogramov.
Po nočnem fotografiranju na Frankišču se je za medvedom izgubila vsaka sled; na krmišče se ni več vrnil, tudi v okolici o njem ni bilo več ne duha ne sluha. Nekaj medvedov živi na Trbiškem in na meji z Avstrijo, vendar je bolj možno, da je »jameljski« medved doma v osrednji Sloveniji, kjer je medvedja populacija zelo številčna. Med enim izmed svojih nočnih pohodov se je verjetno odpravil do Frankišča, nakar se je vrnil v gozdove na Trnovski planoti ali na Notranjskem, kjer kot rečeno živijo številni kosmatinci.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava