Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Leto šlagerja

12. sep. 2017 | 10:31
Dark Theme

Dramska družina F.B. Sedej iz Števerjana napoveduje novo premiero, tokrat nekoliko »drugačno«. Po uspešnicah s komedijskim prizvokom in veliko zasedbo so se dejavni števerjanski ustvarjalci odločili za sodobno dramo z omejeno igralsko zasedbo. Naslov nove predstave, ki bo doživela premiero v soboto, 16. septembra, ob 20. uri in prvo ponovitev dan kasneje, v nedeljo, ob isti uri v sklopu Gledališča na ocvrtem, je nekoliko zavajajoč: Leto šlagerja.
Kdor si predstavlja lahkotno glasbeno predstavo z vrsto pop hitov, ni na pravi poti. Drama nizozemskega avtorja Rika van den Bosa (v prevodu Tanje Mlaker) govori namreč »o štirih prijateljih, ki jih je usoda po tragični prometni nesreči zopet združila in jim dala priložnost, da si povedo vse, kar jim je več let ležalo na duši. Bas, Thomas in Vera se po naključju srečajo na kraju, kjer so se več let dobivali in skupaj preživljali svoja najlepša najstniška leta. Hkrati je to kraj, kjer so raztrosili pepel svojega prijatelja Jesseja.« Gre torej za zgodbo o prijateljstvu in o neizrečenih besedah in čustvih, ki ponovno privrejo na dan. Protagonisti bodo štirje: Marinka Černic, Jakob Leopoli, Nikolaj Pintar in Tadej Lukman. Režijo pa je podpisal Tomaž Krajnc, ki prvič sodeluje z dramsko družino Sedej, nam je povedala umetniški vodja ekipe Jasmin Kovic: »Režiserja, ki vodi skupino KUD Zarja Trnovlje-Celje, smo spoznali na Linhartovem srečanju, skupina pa je že gostovala pri nas. Naši abonenti se zagotovo spominjajo predstave Blazinec, ki je bila dobitnica Linhartovega srečanja, letos pa si bodo ogledali njihovo predstavo Macbeth. Všeč nam je njegov način dela z igralci, zato smo ga povabili k sodelovanju. Tekst je izbral sam, saj sem mnenja, da mora režiser predlagati besedilo. Tomaž Krajnc je bil pred kratkim sprejet na akademijo v Glasgowu, kjer se bo izpopolnjeval ravno na režijskem področju, zato bo naše sodelovanje najbrž priložnostne narave in mu želimo veliko uspehov na novi študijski poti.«
Uprizoritev bo zaživela ob podpori zelo solidne in številne tehnične in umetniške zasedbe. Izvirno glasbo je napisal Patrick Quaggiato, kulisa pa v sozvočju z naslovom vsebuje tudi znano popevko.
Kostume je podpisala Carlotta Nanut, koreografije Monika Zajšek. Seznam sodelavcev je veliko daljši, letos tudi z nekaterimi novimi imeni, kot nam je potrdila Jasmin Kovic: »Gre v glavnem za ustaljeno ekipo, a se zelo veselimo prihoda novega člana kot tudi sodelavca iz celjske skupine. Tonski mojster Daniel Peteani se je izobrazil v sklopu naših delavnic mladinske skupine M+. Prav gotovo bomo nadaljevali s prirejanjem tovrstnih, zelo koristnih tečajev.« Za ogled tehničnih in umetniških dosežkov skupine v novi uprizoritvi je rezervacija vstopnic priporočena.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava