Naraslo število nesreč pri delu

Letos je v tržiški ladjedelnici izgubil življenje en delavec, potem ko se lani v celi goriški pokrajini ni zgodila niti ena smrtna nesreča

A

torek, 10. oktobra 2017 | 08:00

Nesreča pri delu (Arhiv)

Na ozemlju goriške pokrajine se je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta število nesreč pri delu povečalo za 2,5 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta.
»Vsaka smrtna nesreča in vsaka poklicna bolezen predstavljata poraz za politiko in celoten proizvodni sistem. Spoštovanje varnostnih ukrepov na delovnem mestu je izrednega pomena; če hočemo znižati število nesreč, moramo primerno usposobiti in informirati delavce,« je poudarila deželna odbornica za delo Loredana Panariti na svečanosti, ki so jo v nedeljo na sedežu Fundacije Goriške hranilnice izpeljali v okviru dneva žrtev delovnih nesreč v izvedbi združenja Anmil. Panaritijeva je opozorila, da se je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta v Furlaniji Julijski krajini število nesreč na delovnem mestu povečalo za 1,5 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. V videmski pokrajini je bil porast štiri odstoten, v goriški pokrajini se je število nesreč pri delu zvišalo za 2,5 odstotka. Na Pordenonskem je bil porast 0,8-odstoten, medtem ko se je v tržaški pokrajini število nesreč znižalo za 3 odstotke. Pri združenju Anmil so zelo zaskrbljeni zaradi 5,2-odstotnega porasta števila smrtnih delovnih nesreč v Furlaniji Julijski krajini, saj presega državno povprečje. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta so našteli osemnajst smrtnih nesreč, kar je dvakrat toliko kot v enakem obdobju lanskega leta, ko je na delovnem mestu umrlo devet ljudi. Največji porast smrtnih nesreč so zabeležili v Pordenonu, lani je umrl en delavec, letos jih je izgubilo življenje že sedem. Razmere so se poslabšale tudi na Goriškem in na Tržaškem, kjer lani niso obravnavali niti ene smrtne nesreče; letos je v goriški pokrajini izgubil življenje en delavec, v tržaški pokrajini pa štirje.
Deželna odbornica je napovedala, da bodo v prihodnje posebno pozornost namenili usposabljanju delavcev; na tečaje o varnosti bodo skušali zvabiti tudi delavce, ki jih doslej še niso obiskovali. Panaritijeva je tudi pojasnila, da v Furlaniji Julijski krajini deluje sklad, v okviru katerega nudijo pomoč svojcem preminulih delavcev.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Katero nastanitev izbirate za poletni dopust?

ostale novice

Ta teden pred 10 leti (29)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o neurju, ki je prizadelo Goriško

19. julija 2018 | 16:00

Na avtocesti A4 trčila tovornjaka

18. julija 2018 | 12:21

Natančna in potrpežljiva Sara želi ubrati restavratorsko pot

Sara Maniacco je zaključila klasični licej Primož Trubar v Gorico s stotico

18. julija 2018 | 09:03

S supom po Vipavi

Mladi zagnali novo ponudbo

18. julija 2018 | 12:10

Plažo končno vrnili kopalcem

Marina Nova je bila zaprta od leta 2013

17. julija 2018 | 07:14

Odvetnik je stranki pobiral denar, davke pa utajeval

Goriški finančni stražniki ovadili tržiškega odvetnika

16. julija 2018 | 17:53

Fructal začel z odkupom vipavskih breskev

Za predelavo v Fructalu kmetje iz Vipavske doline namenijo približno tretjino vseh breskev

16. julija 2018 | 16:11