Na Krasu po sledeh deda Rexa, topničarja 390. britanskega garnizona

Doberdob obiskala brata iz Anglije

A

nedelja, 29. oktobra 2017 | 10:35

Reginald Cox v okolici Debelega vrha leta 1917

Pred nekaj dnevi sta iz Anglije prišla v Doberdob upokojena brata, ki sta doma našla negative fotografskega aparata svojega deda. Dala sta jih razviti in odkrila, da so bile fotografije posnete na Doberdobski planoti leta 1917. Eden od bratov se je odločil, da bo raziskal življenjsko pot svojega deda z namenom, da bo njegova »zgodba živa še kakšno stoletje«. Fotografije prikazujejo mladega fanta po imenu Reginald Cox z vzdevkom Rex, ki sedi ob topu na kraški planoti. Pripadal je 390. oblegovalni topniški bateriji kraljevega garnizona in je prihajal iz mesta Falmouth v Cornwallu, jugozahodnem delu britanskega polotoka.
Iz rekonstrukcije, ki jo je opravil zgodovinar Marco Mantini, lahko sklepamo, da so britanske topniške sile priskočile na pomoč italijanski vojski spomladi leta 1917. Ne smemo namreč pozabiti, da so bili Angleži zavezniki italijanske kraljevine. Njihove enote so bile nameščene na področju od Mirenskega gradu in Rupe do Debelega vrha nad Selcami.
Te enote so ostale na kraški planoti do začetka bitke pri Kobaridu, ko so bile premeščene na reko Piave in tam sodelovale v junijski bitki v okviru britanskih ekspedicijskih vojaških enot v Italiji (British Expeditionary Force Italy ali BEFI).
Njun ded je pripadal eni od petih topniških obstreljevalnih enot, ki so se nahajale v dolini pod Debelim vrhom v avgustu 1917. Fotografije na eni strani prikazujejo artilerijsko orožje, usmerjeno proti avstro-ogrskim položajem na Grmadi, pa tudi običajne vsakdanje prizore vojaškega življenja v kraški krajini med Doberdobom in Dolom.
Britanske enote so aktivno sodelovale pri obstreljevanju avstro-ogrskih sil zlasti v deseti bitki na Soči poleti leta 1917. Iz fotografij je mogoče razbrati, po katerih kraških vaseh se je ta topniška enota premikala. Sama sta s pomočjo Marca Mantinija, Daria in Tine Frandolič imela priložnost od blizu spoznati kraje, kjer se je bojeval njun prednik. Ti kraji so Vrtače (kota 144), Debeli vrh (kota 140), Griža (kota 118), Košnik (kota 113), Doberdob in Doberdobsko jezero, Devetaki in pokopališče pri Mikolih. Ganila ju je zlasti fotografija, ki prikazuje vojaško pokopališče pri Mikolih s kapelico, posvečeno Mariji Devici, ki jo je njun ded fotografiral natanko pred sto leti. Danes je to pokopališče povsem pozabljeno in kapela v razpadajočem stanju. Na tleh ležijo zapuščeni kamniti križi vojakov. Vsak križ skriva v sebi usodo vojakov, tudi britanskih, ki so padli daleč od doma. Mantini je rekel, da bo preveril, če ni bil med temi tudi kakšen britanski vojak. Čeprav je imel njun ded Reginald Cox veliko srečo, da se je živ vrnil domov, ga je kraška planota globoko zaznamovala in je to zgodbo živo ohranjal v pripovedovanju svojim sorodnikom. Po sto letih je zgodba tega britanskega vojaka lahko spet zaživela v pripovedovanju njegovih vnukov Roberta in Graemea Tregaya v jesenskem sobotnem popoldnevu na Doberdobski planoti med Debelim vrhom in Dolom.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Katero nastanitev izbirate za poletni dopust?

ostale novice

Četrt milijona za goriško letališče

Postavili bodo varnostne ograje in spet odprli sprehajalne steze

12. julija 2018 | 06:29

Začenja se festival Amidei

Drevi Gergoletov kratkometražni film in Garronejev celovečerec

12. julija 2018 | 07:32

Ta teden pred 10 leti (28)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o poimenovanju predavalnice po Henriku Tumi

12. julija 2018 | 16:00

Iščejo popisovalce z znanjem slovenščine

Na goriški občini jih je zaenkrat premalo

11. julija 2018 | 13:15

Občine sprožile arbitražni postopek

Spor okrog imenovanja upravitelja družbe Irisacqua

11. julija 2018 | 14:20

V mestu ne bo slovenskih ledinskih imen

Goriška občina bo table postavila le v nekdanjih primestnih rajonih

10. julija 2018 | 10:00

Turrijeva tudi uradno občinska svetnica

Nasledila je Caterino Oropallo

10. julija 2018 | 11:33