Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Zagotovili obporodno epiduralno analgezijo

30. okt. 2017 | 18:15
Dark Theme

Po večletnem prizadevanju so v šempetrski porodnišnici le uspeli zagotoviti tudi obporodno epiduralno analgezijo, s katero porodnicam lajšajo bolečine ob porodu. To pa še ni vse. Predstojnica ginekološko-porodniške službe v šempetrski bolnišnici Neda Bizjak zagotavlja, da lahko porodnice pri njih izbirajo tudi lajšanje bolečin z Ultivo, akupunkturo in oksidulom. Pred kratkim se je porodnišnica, kjer napovedujejo še druge novosti, razveselila še donacije društva ko-RAK.si, gre za infuzijsko črpalko, s katero bodo porodnice lahko prejemale epiduralno anastezijo za brezbolečinske porode.
»Delamo tudi na tem, da v celoti prenovimo porodni blok, tako kot smo oddelek. Popravili bomo strop, ki je v slabem stanju, strokovnjaki so že bili na ogledu,« napoveduje Bizjakova. Prenova bo vključevala tudi barvanje sten, v bolnišnici računajo na podobno akcijo kot je potekala pred dvema letoma, ko so se dobrodelno odzvali novogoriški mojstri pleskarji in porodniški oddelek prepleskali brezplačno, v dar so dobili tudi posebno lateks barvo, s katero so prepleskali stene. Tokratna akcija naj bi stekla še pred koncem letošnjega leta.
S pomočjo čeka za 2.000 evrov, ki so ga porodnišnici prislužili šempetrski gasilci s prodajo svojih koledarjev, bodo uredili še družinsko sobo, ki bo menda tudi na voljo še pred koncem letošnjega leta. V njej bodo lahko partner in otroci lahko ob mamici in novorojenčku prisotni tudi po porodu. »Prenovili bomo kopalnico in uredili bivalni del, kamor bomo postavili nekoliko večjo zakonsko posteljo, zraven bomo uredili manjšo čajno kuhinjo,« bodočo pridobitev opisuje Bizjakova, ki upa, da bo tudi ta novost k njim pritegnila več porodnic. Število novorojenčkov v šempetrski porodnišnici je po informacijah tamkajšnjih babic sicer zadnji dve leti približno enako. Lani se je pri njih rodilo 610 novorojenčkov, leta 2015 pa 650.
V šempetrski porodnišnici obporodne bolečine zadnja leta lajšajo s pomočjo Ultive in oksidula, po novem pa tudi s pomočjo akupunkture in epiduralne analgezije. Prav slednjo storitev so zelo dolgo čakali in napovedovali, težava pa je bila v pomanjkanju anesteziologov. »Znano je, da je pomanjkanje tega kadra vseslovenski problem, tako je tudi v naši bolnišnici. S prihodom nove kolegice, anesteziologinje, ki je z deloma začela oktobra, in v decembru še druge, se je anesteziološki tim okrepil. V veliko veselje nam je dejstvo, da se obe kolegici še posebej ukvarjata prav z obporodnim lajšanjem bolečin, zato smo takoj zavihali rokave,« dodaja Bizjakova. Kot naročeno so pred nekaj dnevi v porodnišnici prejeli še eno donacijo, zbrano na dobrodelni prireditvi 5. Goriški tek in hoja za upanje, ki so jo organizirali v novogoriškem društvu ko-RAK.si. Infuzijsko črpalko v vrednosti 2.000 evrov, ki jo bodo s pridom uporabljali anesteziologi šempetrskega porodniškega oddelka za lajšanje obporodne bolečine, je Bizjakovi pred dnevi izročil predsednik omenjenega društva, Marko Vudrag.
»O novostih smo že obvestili vse kolege ginekologe, ki delajo na primarni ravni, tako da vsaka nosečnica osnovna navodila kako ravnati, lahko dobi že pri svojem izbranem ginekologu,« pravi Bizjakova in dodaja, da v porodnišnici niso pozabili niti na možnost izbire določene babice pri porodu.
V šempetrski porodnišnici upajo, da se bo tudi na račun vseh novosti pri njih povečalo število porodov. Po drugi strani pa, kot kaže, čezmejni sporazum, po katerem bi v Šempetru pri Gorici lahko rojevale tudi porodnice iz določenega območja na italijanskem obmejnem območju, ni zaživel. Letos se za to možnost ni odločila nobena porodnica. »Kot kaže gre precej tudi na račun bolj negativne reklame, ker pač tako je. Od svojih italijanskih ginekologov ne dobijo dovolj spodbude, prej bi rekla, da jih nekako zavirajo v tem, tako da … ni. K nam pridejo tudi na preglede, a ne na porod,« je povedala Bizjakova. Poleg tega marsikatero porodnico zagotovo odvrnejo tudi birokratski postopki, jezikovne ovire in pa dejstvo, da morajo zadnje preglede opraviti v ambulantah znotraj javne zdravstvene mreže.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava