Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Sodobna pravljica v štandreški omaki

6. nov. 2017 | 17:40
Dark Theme

S sobotno premiero in nedeljsko ponovitvijo so pri prosvetnem društvu Štandrež pričeli novo gledališko sezono. Društveni mladinski odsek je naštudiral in prikazal odrsko delo Ogledalo povej, ki ga je napisal Stefano Job, štandreškim razmeram pa priredili kar Štandrežci sami, v prvi vrsti Daniela Puja, Božidar Tabaj in strokovna sodelavka Maja Nemec iz Nove Gorice.
Kot so zapisali v gledališkem listu, gre za »vedro igro za male in velike«, ki nas popelje v svet nekoliko posodobljenih pravljic. Gre za prijetno zmes nekaterih znanih pravljic, ki ji svežino dajejo sodobni dodatki in današnji način razmišljanja. Kot v klasičnih pravljicah se pojavljajo zlobna in z lepoto obsedena kraljica s svojim nepogrešljivim ogledalom, pa Sneguljčica in sedem palčkov (zaposleni so kot učitelji na šolah - Carducciolo npr. uči italijanščino, Prešernolo pa slovenščino). Nastopa tudi Pepelka, ki leta naokrog s samo enim čeveljčkom. Seveda ni smel manjkati niti narcisoidni princ Bred Spritz iz Števerjana, ki osvaja vse živo. Zaradi njega nastane tudi manjši spor med Sneguljčico in Pepelko. Pojavljata se tudi Frankenstein in tajni agent 007, nerodni killer Jože Blond in še mnogi drugi. Nastopata tudi režiser in snemalec, ki posamezne prizore snemata deloma z odra, deloma iz dvorane. Kraj dogajanja pa je postavljen v kraljestvo na štandreškem Jeremitišču. Skratka gre za pravi vrtinec zgodb, dogodkov in prispodob, v katere so se mladi gledalci kar dobro vživeli in izkazali. Na odru se pojavlja enajst mladih igralk in igralcev, nekateri igrajo več vlog. Kot preberemo v gledališkem listu, se je lanska mlada skupina (igrala je Butalce) letos okrepila z novimi silami. Podatek je nedvomno spodbuden, saj se med temi mladimi nedvomno skriva kar nekaj obetajočih talentov in to so pokazali na odru samem. V gledališkem svetu, piše še v prospektu, se mladi naučijo nastopati pred publiko, osvojijo prvine mimike, plesa in petja. Ne nazadnje se naučijo tudi pravilne izgovarjave in tekoče slovenščine. V igri sami se na trenutke pojavljajo tudi narečne besede in pojmi, kar še povečuje prijetnost in zabavnost igre.
Gledališki list prinaša tudi zahvalo odrskemu ustvarjalcu in režiserju Emilu Aberšku, ki je preminil pred nedavnim. S Štandrežci je sodeloval veliko let, naučil in doprinesel je marsikaj novega in koristnega, tako da bo za vedno ostal v spominu štandreškim gledališčnikom. Najstniško igralsko skupino sestavljajo Ester Sclauzero, Camilla Komic, Lara Proderutti, Erik Lutman, Lorenzo Marussi, Pietro Grauner, Alberto Medeot, Janoš Koglot, Nicola Grauner, Cristan Zei in Alex Devetak.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava