Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Na delu medved?

13. nov. 2017 | 17:52
Dark Theme

Na pašniku pod Čavnom, natančneje pod Zasodom je ena od gozdnih zveri pred natanko tednom dni napadla 12-letno kravo in njenega komaj dan starega telička. Pogled na razdejanje, ki ga je prejšnji torek zjutraj našel 65-letni gospodar črede Stanko Brecelj iz Vitovelj, ni bil prijeten: kravi, ki je dan prej telila, je zver popolnoma odtrgala vime, viden je bil tudi močan udarec po hrbtu, teličku pa je odgriznila ušesa in del nog. Predstavniki pristojnih veterinarskih služb po prvih znakih sklepajo, da je bil na delu medved.
Da je 46-glavo čredo nekaj splašilo, so gospodarju povedali blizu pašnika živeči domačini: čreda, ki je bežala pred napadalcem, se je preplašena razdelila na dva tropa. Od namere je ni odvrnila niti z električnim pastirjem varovana ograda. Po pripovedovanju gospodarja slednja ni bila nikjer poškodovana, zato jo je napadalec očitno preskočil. Da gre za medveda naj bi kazali nekateri tipični znaki napada, kot na primer odtrganje vimena, polnega mleka. Da je šlo za močno žival, pa kaže tudi dejstvo, da je imela napadena krava, ki bi sicer po ocenah gospodarja dala okoli 350 kilogramov mesa, po vsej verjetnosti zlomljeno hrbtenico.
Dan pred napadom je bilo v ogradi z živino še vse v redu, pripoveduje gospodar: »Krava je telila, teliček je bil živ.« Na novogoriški enoti Nacionalnega veterinarskega inštituta so potrdili, da je njihova veterinarsko higienska služba minulo sredo poskrbela za odvoz dveh mrtvih živali s pašnika pod Zasodom. »Šlo je za 12-letno kravo in telička, ki še ni imel ušesne številke,« so pojasnili.
Gospodar v treh desetletjih, odkar se ukvarja z živinorejo, česa podobnega še ni doživel, ve pa povedati, da je na tistem območju te dni videl velikega risa in da naj bi tam že zapazili tudi več medvedov. Pašnik, kjer se pase njegova živina, se nahaja na okrog 600 metrih nadmorske višine. Brecelj upa, da mu bo, glede na to, da naj bi bil na delu medved, ki v Sloveniji spada med zaščitene zveri, država izplačala vsaj odškodnino za poginuli živali. Po prvih informacijah, ki jih je prejel od pristojnih služb, naj bi za kravo prejel 150, za telička pa 70 evrov odškodnine.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava