Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Količina sevanja ni bila nevarna

14. nov. 2017 | 19:23
Dark Theme

Tudi v ozračju nad Goriško ni bilo zaznati povečanih količin radioaktivnega izotopa rutenij-106, o čemer so se v začetku oktobra razpisali številni tuji in domači mediji. Meritve je 14. oktobra s pomočjo ultralahkega letala in naprave, ki jo razvija s podjetjem AISense, opravilo novogoriško računalniško podjetje Arctur.
Radioaktivni izotop rutenij-106 je v ozračju s svojimi merilnimi napravami zaznala tako slovenska Uprava za jedrsko varnost kot tudi sorodne evropske institucije. »Gre za zelo nizke ravni radioaktivnosti, ki nimajo nobenih okoljskih ali zdravstvenih posledic in so več tisočkrat nižje od predpisanih mejnih vrednosti za prebivalstvo,« so v začetku oktobra zapisali na spletni strani slovenskega ministrstva za okolje in prostor. O izvoru omenjene snovi se je razpravljalo skoraj ves mesec, francoski inštitut za jedrsko varnost IRSN pa je objavil sporočilo, da naj bi se v zadnjem tednu septembra zgodila nesreča v jedrskem objektu v Rusiji ali Kazahstanu, kar naj bi povzročilo oblak radioaktivnih odpadkov nad Evropo.
Pri podjetju Arctur so se v prvi polovici oktobra odločili, da meritve nad višjimi sloji ozračja nad Goriško s pomočjo ultralahkega letala in ustrezne naprave opravijo tudi sami. »Arctur namreč v sodelovanju s start up podjetjem AISense trži in razvija specialen detektor radioaktivnega sevanja gama. Naprava je stoodstotno plod domačega znanja in je zaenkrat edina naprava na svetu, ki v realnem času kaže smer proti izvoru radioaktivnega sevanja gama,« nam je včeraj pojasnil Andrej Košiček, projektni vodja v Arcturju. Naprava je sposobna zajeti spekter sevanja in določiti sevalca, torej ali gre, denimo, za uran, rutenij … Ima pa tudi senzor za zaznavanje nevtronov.
Ker podjetje Arctur razpolaga z ultralahkim letalom, se je odločitev za preizkus omenjene merilne naprave lahko hitro uresničila. Meritev v višjih slojih ozračja nad Goriško so opravili skupaj s strokovnjakom iz partnerskega podjetja, ki ima sedež v Podsredi. »Po objavi novice o radioaktivnem oblaku smo se v podjetju skupaj z omenjenimi partnerji kar najhitreje organizirali. Taki oblaki zaradi premikov zraka in vetrov namreč precej hitro izginejo,« dodaja sogovornik. Ker se je radioaktivni oblak najverjetneje razširil iz južnega dela Urala nad vso srednjo Evropo, pojasnjuje Košiček, pravzaprav ni bistvenega pomena, kje se opravlja meritev - namesto na Goriškem lahko bi jo lahko tudi v Murski Soboti. Na Goriškem so jo izvedli iz preprostega razloga, ker ima podjetje ultralahko letalo v Ajdovščini.
Ugotovitve podjetja Arctur se ujemajo s predhodnimi meritvami drugih institucij. »Tako majhne koncentracije radioaktivnega rutenija, kot je bila zaznana, in sicer približno tri mili bekerele na kubični meter, je praktično nemogoče zaznati. Tudi v primeru vpliva na zdravje ljudi - to je precej manj radioaktivnosti, kot je dobimo vsak dan iz običajnega ozadja,« pojasnjuje Košiček in k temu dodaja: »Nenavadno pa je, da je šlo za rutenij, saj ga v naravnem okolju ni, torej je moral izvirati iz neke nesreče ali izpusta, po drugi strani pa je res, da je bila koncentracija izjemno nizka.« Potek meritev in izsledke so objavili tudi na spletnem portalu YouTube.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava