Petek, 19 april 2024
Iskanje

Fipronil v jajcih

17. nov. 2017 | 12:14
Dark Theme

Slovenska Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je med izvedbo nadzora pri nekaterih slovenskih rejcih kokoši nesnic v dveh primerih v jajcih odkrila prisotnost fipronila. Eden od omenjenih primerov izhaja s slovenske strani Goriške, šlo naj bi za registriranega rejca. Z zadevo se ukvarjajo tudi novogoriški kriminalisti. V preteklih mesecih so o jajcih, kontaminiranih s tem insekticidom, poročali predvsem iz Avstrije.
Slovenija se je avgusta na predlog Evropske komisije pridružila državam, ki izvajajo monitoring glede prisotnosti akaricidov v jajcih in mesu kokoši. Kot pojasnjujejo na Upravi za varno hrano, je bilo v državi odvzetih 27 vzorcev jajc in dva vzorca mesa kokoši nesnic, ki so bili analizirani na 58 različnih substanc, kot so ostanki pesticidov in veterinarskih zdravil. Rezultate laboratorijskih analiz so prejeli prejšnji teden. »Med preiskanimi vzorci sta bila vzorca jajc dveh nosilcev živilske dejavnosti, v katerih je bila potrjena prisotnost fipronila,« navajajo na Upravi za varno hrano. Njihovi veterinarji so takoj po prejemu analiznega izvida izvedli pri obeh nosilcih živilske dejavnosti inšpekcijski pregled gospodarstva.
»Ugotovljeno je bilo, da je bil pri enem nosilcu živilske dejavnosti za zatiranje pršice pri perutnini uporabljen nedovoljeni insekticid, zato je bila takoj odrejena prepoved prometa z jajci. Pri drugem nosilcu živilske dejavnosti do sedaj še niso bile ugotovljene nepravilnosti, prav tako še ni znano, kako je prišlo do kontaminacije jajc s fipronilom,« so pojasnili na upravi za varno hrano. Pri prvem rejcu so bili še istega dne izvedeni še dodatni ukrepi: umik iz prometa vseh serij jajc, pri drugem pa prepoved prometa z jajci in kokošmi nesnicami ter nekateri dodatni ukrepi.
»Na podlagi analiznega izvida je bila izvedena hitra ocena tveganja s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je pokazala, da jajca, pri katerih je bila ugotovljena prisotnost fipronila, ne predstavljajo akutnega tveganja za zdravje ljudi,« zagotavljajo na Upravi za varno hrano.
Na novogoriški policijski upravi so nam včeraj potrdili, da so bili njihovi kriminalisti v ponedeljek s strani območnega urada Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obveščeni o prisotnosti oz. kontaminaciji jajc s fipronilom pri enem nosilcu živilske dejavnosti na severnem Primorskem.
»Novogoriški kriminalisti še preverjajo oz. preiskujejo, ali gre v danem primeru za morebiten obstoj suma kaznivega dejanja onesnaženja živil ali krme. O zadevi je policija obvestila tudi okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici,« nam je pojasnil Dean Božnik iz novogoriške policijske uprave.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava