Na Lokvah zagnali vlečnico

Če bo vreme ugodno, bodo konec tega tedna smučišče in sankališče zasnežili še s plastjo umetnega snega

A

sreda, 6. decembra 2017 | 08:30

Vlečnica na Lokvah

Na Lokvah so minulo soboto prvič v letošnji zimski sezoni zagnali vlečnico, saj je bilo snega za to dovolj. »Sankačev je bilo za vikend ogromno, manj pa smučarjev. Vremenski pogoji namreč niso bili najbolj ugodni, pihalo je in mraz je bil kar oster,« nam je včeraj povedal Uroš Jug, direktor novogoriškega Javnega zavoda za šport, kateri upravlja z vlečnico na lokvarskem smučišču. Če bo vreme za to ugodno, bodo konec tega tedna smučišče in sankališče s pomočjo snežnega topa zasnežili še s plastjo umetnega snega.
Lanskega decembra je na Lokvah tudi zasnežilo, vreme je bilo prijetno, a kaj, ko v omenjenem zavodu na novo sezono še niso bili pripravljeni, zato je bila priložnost za zagon vlečnice zamujena. Lansko zimo se ugodni pogoji in sneg niso več ponovili in vlečnice tako niso zagnali niti enkrat, poleg tega se jim je pokvaril še teptalec snega - ratrak.
O tem, kako bo letos, smo direktorja Juga povprašali še pred prvim sneženjem in zagotovil nam je, da bodo tokrat pripravljeni pravočasno, kar se je minuli vikend res potrdilo. Javni zavod za šport ima sicer zelo malo izkušenj s smučiščem. Vlečnico so v upravljanje prevzeli šele pred dvema letoma. V prvi sezoni je vlečnica skupaj delovala 40 ur, lani pa, je, kot omenjeno, niso niti zagnali.
»Prvo zimo, ko je bilo smučišče pod našim upravljanjem, smo spoznali, da ob milih zimah sneg - če ta že zapade - v roku dveh dni odnese prva odjuga. Za to, da lahko pripravimo umetni sneg, mora biti podlaga vsaj kolikor toliko zmrznjena,« pojasnjuje Jug. Te dni so temperature, še zlasti jutranje, tudi na Goriškem pod ničlo, kar bi kazalo na ugodne pogoje za zasneževanje. To bodo na Lokvah tudi storili, v kolikor se bodo nizke temperature tudi obdržale, a napovedi kažejo na rahlo otoplitev. »Temperatura mora biti pod minusom, da lahko pripravimo umetni sneg, ki je tudi obstojnejši od naravnega. Idealno bi bilo zasnežiti v obdobju božičem in 7. januarjem, ko so tudi v Italiji počitnice,« razmišlja Jug.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Kdo bo zmagovalec svetovnega prvenstva v nogometu 2018?

ostale novice

Občine sprožile arbitražni postopek

Spor okrog imenovanja upravitelja družbe Irisacqua

11. julija 2018 | 14:20

V mestu ne bo slovenskih ledinskih imen

Goriška občina bo table postavila le v nekdanjih primestnih rajonih

10. julija 2018 | 10:00

Turrijeva tudi uradno občinska svetnica

Nasledila je Caterino Oropallo

10. julija 2018 | 11:33

Toča povzročila škodo

V Krminu ocenjujejo posledice nedeljskega neurja

9. julija 2018 | 16:05

Vlado Kreslin nocoj v Ronkah

Koncert bo brezplačen, potekal bo na osrednjem trgu

9. julija 2018 | 14:06

Pri odločitvah bi radi bili soudeleženi

Trgovci o razvojnih smernicah

9. julija 2018 | 08:00

Kdo bo najboljši?

V Števerjanu se je začel 48. Festival narodno-zabavne glasbe

7. julija 2018 | 18:30