Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Kandidatura že povezuje

17. apr. 2018 | 18:47
Dark Theme

Ne glede na končni rezultat je skupna kandidatura Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture (EPK) leta 2025 že velik korak naprej, saj »smo od besed o povezovanju, ki smo jih dolga leta slišali pri obeh mestnih upravah, končno prešli na dejanja.« Čezmejno sodelovanje mora ostati stalnica tudi v prihodnosti, saj je enotno nastopanje prvi pogoj za večjo vidljivost tako na evropski kot na svetovni ravni.
»Začela se je izvršna faza operativnega procesa, ki bi bil še pred desetimi leti neuresničljiv. Še bolj pomembno je dejstvo, da končno skupaj sedimo za mizo in delamo v korist teritorija. Urine kazalce premikamo naprej,« je uvodoma povedal goriški župan Rodolfo Ziberna. Predstavitve delovnih skupin so se poleg predstavnikov goriške občinske uprave udeležili tudi Matej Arčon in Ana Zavrtanik, župan in podžupanja Nove Gorice, ter Neda Rusjan Bric in Igor Devetak, vodji novogoriške in goriške delovne skupine.
»Kandidatura je za Novo Gorico izjemno zahteven izziv, zaradi tega z veseljem sodelujemo z Gorico. Gradili jo bomo na že obstoječem čezmejnem sodelovanju, verjamem pa, da bomo s povezovanjem lahko višali stopnjo uspešnosti tudi v prihodnosti,« je povedal novogoriški župan Matej Arčon, po katerem je kandidatura za EPK odlična priložnost ne le za kulturni, temveč tudi za turistični in gospodarski razvoj. »Če se ozremo na ostala mesta, ki so se v preteklosti potegovala za naziv EPK, lahko opazimo, da je že sama kandidatura imela veliko pozitivnih učinkov. Za nas konkreten primer je EZTS, kjer bomo v luči kandidature lahko dobivali več točk na evropskih razpisih,« je še obrazložil Arčon.
Neda Rusjan Bric, vodja novogoriške delovne skupine, ki z delom začela že pred enim letom, se prav tako strinja, da je kandidatura pomemben trenutek v zgodovini obeh mest, saj je »možnost, da vse čezmejne projekte, ki so se do sedaj raztreseno pojavljali, postavimo v skupen kontekst. Želela bi tudi, da bi na čim boljši način vključili v delo občane, ki bi s svojimi idejami pripomogli k oblikovanju vsebine, ki bo utemeljila kandidaturo.« Vodja goriške delovne skupine Igor Devetak pa poudarja, da »ambiciozne projekte lahko snujemo le z združenimi močmi.« Goriško delovno skupino sestavljajo poleg Devetaka še Giuseppe Longo, Walter Mramor, Bruno Pascoli, Claudio Meninno in Daniele Del Bianco. Včeraj so vanjo vključili še Dalio Vodice, Roberta Piaggia, Giulio Galeotto in Sašo Quinzija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava