Petek, 19 april 2024
Iskanje

Nova turistična zgodba Vipavske doline

12. jul. 2018 | 19:14
Dark Theme

Priljubljeni popotniški vodnik Lonely Planet je konec maja v izbor desetih najboljših evropskih destinacij, ki jih še ni preplavil množični turizem in so zato po njihovem mnenju popolna izbira za letošnje počitnice, umestil tudi Vipavsko dolino. Laskavi naziv »top 10 destinacije« se po zatrjevanju tistih, ki se v Vipavski dolini ukvarjajo s turizmom, že pozna na obisku, pa čeprav sta od takrat minila komaj slaba dva meseca in kljub dejstvu, da turisti počitnice običajno načrtujejo in rezervirajo že v zimskem času. »Takoj v naslednjih dneh po objavi novice, da je Vipavska dolina med letošnjimi top desetimi destinacijami, so se pri nas rezervacije v primerjavi z lanskim letom povečale za sto in več odstotkov. Za naslednjo sezono že razmišljamo o širitvi ekipe,« je zadovoljen Jani Peljhan, lastnik turistične agencije Burjatik, ki ponuja aktivna doživetja.
Posebnost Vipavske doline je preplet tradicije z inovativnimi pristopi in svežimi turističnimi produkti, ki na tistem območju pišejo novo turistično zgodbo. V zadnjih petih letih se je na območju Vipavske doline namreč pojavilo nekaj novih ponudnikov turističnih storitev, ki naravne danosti okolja spretno povezujejo z aktivnimi doživetji, po katerih povprašuje vse več obiskovalcev, ki prihajajo z vsega sveta.
Naši tokratni mladi sogovorniki, ki so se v domači dolini odločili kruh služiti s turizmom, so prepričani, da v tej panogi ni hitrega zaslužka in da je treba graditi na osebnem pristopu, kar je daleč od masovnega turizma, tega pa si niti ne želijo. Skupno jim je tudi to, kot ugotavljajo na Lonely Planetu, da so dobesedno zaljubljeni v kraje, od koder prihajajo, in v to, kar počnejo.
Reportažo o Vipavski dolini lahko preberete v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava