Torek, 23 april 2024
Iskanje

»Zgrožena sem«

12. jul. 2018 | 20:25
Dark Theme

»Veseli me, da se je minister za šolstvo Marco Bussetti odzval na odločitev tržiške županje in napovedal odprtje novih razredov. Predvsem pa me veseli, da se je del družbe uprl njenemu protiustavnemu ukrepu. Zelo sem zaskrbljena: danes bi radi nekateri izločili iz šolskih razredov "neitalijanske" otroke, jutri bodo na vrsti invalidi ... pot do novih rasističnih zakonov je res zelo kratka.«
Senatorka Tatjana Rojc je zgrožena nad odločitvijo tržiške županje Anne Cisint, na podlagi katere so, kot smo že poročali, v posameznih razredih otroških vrtcev omejili prisotnost tujih otrok: po novem teh ne sme biti več kot 45 odstotkov. Zaradi te odločitve, ki je po mnenju slovenske senatorke in dela javnosti protiustavna, skoraj 80 otrok med tretjim in petim letom starosti v prihajajočem šolskem letu ne bo smelo obiskovati vrtca. Vsaj v Tržiču ne.

Sporna odločitev županje je dobila državni odmev. O njej so poročali številni državni mediji (po pisanju tednika Espresso je Tržič »glavni ligaški laboratorij v Italiji«), v senatu je parlamentarno vprašanje vložila ravno slovenska senatorka Demokratske stranke. Šolski minister Bussetti se sicer uradno ni še odzval, je pa v neki radijski oddaji pojasnil, da se za zadevo zanima. »Poklical sem pokrajinski šolski urad, ki mi je že zagotovili, da bo na Tržiškem ustanovil dva nova razreda. Vključevanje vseh otrok je glavni cilj naše šole,« je poudaril minister.
Več v današnjem (petkovem Primorskem dnevniku).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava