Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

»Brici naj stavijo na rebulo«

13. jul. 2018 | 19:04
Dark Theme

Vila Vipolže je prejšnji teden gostila slepo degustacijo 76 vzorcev briških vin. Pobudo zanjo je podal priznani italijanski vinski strokovnjak Luca Gardini, ki je lani že sodeloval pri projektu Masterclass - Brda Home of Rebula in je tokrat želel spoznati še ostale sorte. »V Brdih namreč različne pozicije in nakloni vinogradov omogočajo, da je paleta vinskih sort, ki tam uspevajo, zelo barvita, kar je na svetovni ravni redkost,« poudarjajo na briškem Zavodu za kulturo, turizem, šport in mladino.
Peterico vinskih sort: rebulo, chardonnay, sauvignon blanc, modri pinot in merlot je poleg Luce Gardinija ocenjeval ravno tako priznani poznavalec vin Marco Tonelli. Namen slepe degustacije oz. Panel Tastinga je bil predhoden predogled vin slovenskega predela Brd, in sicer letnikov 2017 in starejših letnikov, ki bodo letos vstopili na trg. Paleto ocenjenih vinskih sort je sestavil Gardini. »Gardinijeva pobuda je zelo pohvalna. Doslej se namreč ni še zgodilo, da bi se katerikoli vinski kritik odločil priti v Brda in ravno tukaj izvesti tako poglobljeno spoznavanje briških vin. Tako Gardini kot Tonelli sta zelo dobra degustatorja z zelo širokim znanjem,« poudarja Valerija Simčič Kalan iz Vinarstva Simčič Marjan in nadaljuje: »Če strokovnjak Gardinijevega kova poudari, da obstaja regija, ki ima zelo široko paleto kakovostnih vin, ravno zaradi specifičnega teritorija, mikroklime in tradicionalne veščine pridelave vina, bomo v Brda še lažje pritegnili pozornost vinske strokovne javnosti.«
»Moram reči, da so naju pričakala vina visoke kakovosti in različnosti, tako po filozofiji kot stilu. Našel sem fantastičen razvojni potencial,« je degustacijo pokomentiral Gardini, ki poudarja, da se v vinih iz Goriških Brd čuti spoštovanje vinarjev do zemlje in potrošnikov. »V svoj izdelek vlagajo srce in dušo, kar se začuti v njihovih vinih. Ta predel bo postal eden najvidnejših na svetu na področju proizvodnje belih vin. Brici naj stavijo na rebulo,« je prepričan Gardini, ki briškim vinarjem svetuje, naj bolje izrazijo, kaj je njihov teritorij, ter naj ga naredijo še bolj razpoznavnega in privabijo čim več obiskovalcev v Brda. Rezultati slepe degustacije 76 vzorcev briških vin bodo objavljeni na spletni strani www.gardininotes.si.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava