Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Na Goriškem narašča število darovalcev organov

14. jul. 2018 | 18:38
Dark Theme

V Tržiču in tudi drugod po goriški pokrajini je v zadnjih letih izredno naraslo število darovalcev organov. Podatek izhaja iz statistike, ki jo vodijo na italijanskem ministrstvu za zdravstvo. Kar 88,8 odstotka tržiških občanov, ki so obnovili svoj osebni dokument med 2. avgustom 2017 (ko so na ministrstvu začeli voditi statistiko) in letošnjim 20. junijem, je privolilo k darovanju organov. Med 439 tržiškimi občani, ki so zaprosili za novo osebno izkaznico, je tako 390 novih darovalcev organov.
Tržič je med občinami v goriški pokrajini, kjer je delež novih darovalcev najvišji. V Špetru ob Soči se je proti darovanju izreklo le 10,5 odstotka prosilcev osebnega dokumenta, medtem ko so prav vsi prosilci novega osebnega dokumenta iz Doberdoba, Morara, Števerjana, Sovodenj in Vileša pristali na darovanje organov. Pri tem je sicer treba pojasniti, da so med 2. avgustom 2017 in letošnjim 20. junijem osebni dokument obnovili le trije doberdobski občani, pet občanov iz Morara, eden iz Števerjana in po dva v Sovodnjah in Vilešu.
V občini Foljan-Redipulja se je proti darovanju organov izreklo pet od osmih občanov, ki so zaprosili za nov osebni dokument, kar predstavlja 62,5 odstotka prosilcev.
Za darovanje organov ni starostnih omejitev. Zlasti obisti in jetra darovalcev, ki imajo preko osemdeset let, so lahko povsem primerna za presaditev; roženico lahko darujejo darovalci, ki imajo do 79 let. Več informacij o darovanju organov je mogoče dobiti pri združenju ADO, ki ima svoje podružnice v raznih občinah po goriški pokrajini.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava