Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Od Jesenic do Nove Gorice v družbi Franca Ferdinanda

23. jul. 2018 | 19:34
Dark Theme

Vsakič, ko svoj prihod napove avstrijski nadvojvoda in prestolonaslednik Franc Ferdinand, se ob železniški postaji v Kanalu ob Soči zbere precej radovednežev. Prihod muzejskega vlaka, ki svojo pot začne na Jesenicah in potnike pobira na Bledu in v Bohinjski Bistrici, nato pa z vožnjo nadaljuje do Mosta na Soči in Kanala oziroma do Nove Gorice, je pač posebno doživetje. Tudi za potnike na muzejskem vlaku, saj jih dogodivščina vrne v leto 1906, ko je slovita proga od Jesenic do Trsta zaživela. Bohinjska proga še danes velja za eno najslikovitejših železniških prog v Evropi, če ne celo na svetu.
»Danes je na vlaku med 200 in 250 potnikov. Največ jih je iz Avstrije in Nemčije, pa tudi iz Velike Britanije, slaba polovica je Slovencev. Kaj jih med vožnjo najbolj navduši? Že sama vožnja je nadvse zanimiva, pa tudi kraji ob Bohinjski progi so nekaj posebnega. Seveda moram omeniti še animacijski program, ki ga imamo na vlaku in s katerim podoživljamo čas odprtja, torej dobo Franca Ferdinanda, njegove priležnice, gospodične Mici z Bleda, in zvestega stražnika Alojza,« nam je ob prihodu muzejskega vlaka v Kanal povedal Matjaž Marušič iz Društva za Bohinjsko-goriško progo, tokrat v vlogi turističnega vodnika.
V Kanalu so potnike pričakali ponudniki domačih pridelkov in izdelkov, zaigrala sta jim harmonikarja, mnogo zanimanja sta pritegnili tudi muzejska zbirka predmetov iz prve svetovne vojne Zorana Šuligoja in razstava z naslovom Ob Soči 1914-1917. »V Kanalu so izstopili tisti potniki, ki gredo na organiziran izlet v Brda, ostali pa se bodo zapeljali naprej do Nove Gorice in bodo imeli svoj lasten program,« je pojasnil Matjaž Marušič.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava