Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Mladi obrazi v Prosvetnem društvu Podgora

30. jul. 2018 | 12:38
Dark Theme

Šest mladih obrazov je vlilo novih sil Prosvetnemu društvu Podgora. Le-to je bilo ustanovljeno leta 1924, po bogati preteklosti pa se je društveno delovanje v zadnjih desetih letih omejilo v glavnem le na mešani pevski zbor. V prejšnjih mesecih je ponovno oživelo. Pobudo za to je dala skupina mladih domačinov. Med njimi je dvajsetletni Daniel Peteani, študent multimedijskih ved in tehnologij na videmski univerzi, ki nam je razkril podrobnosti o »podgorskem čudežu«.

Konec maja je potekal občni zbor društva, na katerem je v dvanajstčlanski odbor vstopilo šest oseb, mlajših od 25 let. Kaj je tebe, novega podpredsednika, in ostalih pet privedlo do tega koraka?

Na povabilo prijateljev iz Števerjana smo jaz in ostali - Carlotta Nanut, Alek in Nika Devetak, Karin Maligoj in Tamara Peteani - že nekaj časa sodelovali pri gledališki skupini M+ in drugih dejavnostih društva F.B. Sedej. Tam je projektov in dela na pretek, od gledaliških predstav do festivala narodno-zabavne glasbe. V Podgori podobnih dogodkov ni bilo. Deloval je edino mešani pevski zbor, sekcija VZPI-ANPI pa prireja vsakoletne svečanosti ob spomeniku.
Po zgledu števerjanskega društva smo se odločili, da želimo popestriti društveno delovanje tudi v Podgori. Tako smo lani stopili do neutrudnega prosvetnega delavca, Podgorca Walterja Bandlja, in mu sporočili, da želimo pristopiti k društvu. Z navdušenjem je sprejel naš predlog in kolesca so se začela premikati.

Katere so težave, s katerimi se soočate kot novoizvoljeni odborniki?
Prvi problem je, da nimamo točnih podatkov o številu članov. S tem je tudi povezano vprašanje premoženja, saj ne vemo, kaj je v lasti društva. Sedež imamo v župnijskih prostorih, tamkajšnja dvorana pa ni v najboljšem stanju, saj je bila zadnjič obnovljena pred sedemnajstimi leti. Nimamo primernega prizorišča, kar pogojuje in ovira dejavnost. Upamo, da bomo v kratkem prejeli vse zapisnike in dokumente o delovanju društva, tako da lahko rekonstruiramo dosedanje delovanje. Bistven problem je tudi ta, da nismo vključeni v deželni seznam registriranih društev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava