Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Prvi koraki za čezmejni avtobusni promet na Goriškem

31. jul. 2018 | 17:44
Dark Theme

Kljub temu, da je po čezmejni sedem kilometrov dolgi progi prvi avtobus odpeljal davnega 31. novembra 2002, je mestni javni prevoz ostal v času, ko je Gorico in Novo Gorico ločevala državna meja. Ker je povpraševanje po tesnejši povezavi med italijanskim in slovenskim mestom vse večje, bo Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS) danes (v sredo) začelo s pilotnim projektom, imenovanim CB Pump. V njegovem okviru bo izvedena študija o odpravljanju pravnih in administrativnih ovir na območju čezmejnega javnega prevoza.
Po besedah direktorice Sandre Sodini pa bo to le prvi korak. »Končni cilj projekta je vzpostavitev čezmejnega omrežja javnega prevoza. Trenutno imamo eno samo čezmejno avtobusno povezavo, želimo pa najti vsaj delno rešitev, na podlagi katere bi tudi ostale mestne linije povezovale obe mesti. Za prebivalce bi to bila konkretna in pomembna storitev: Goričan bi lahko na primer stopil na avtobus v Gorici in se brez težav pripeljal do Qlandije. Prav tako bi lahko Novogoričan stopil na avtobus na Kidričevi ulici in z njega izstopil na Korzu Italia,« pravi Sodinijeva. V študijo je vključena tudi občina Šempeter-Vrtojba: pri EZTS namreč izpostavljajo, da bi bila tudi povezava med obema goriškima bolnicama koristna.
Čezmejna linija je v prvih desetih letih delovanja prepeljala približno 200.000 potnikov, to se pravi nekaj več kot petdeset na dan. O čezmejnem prevoznem sistemu se je začelo govoriti že leta 2013, ko sta župan Nove Gorice Matej Arčon in nekdanji župan Gorice Ettore Romoli izrazila željo, da bi se čezmejna proga razvila v učinkovit prevozni sistem za vseh 70.000 prebivalcev treh občin. Obetavnim besedam sicer niso sledila konkretna dejanja, ali bodo sedaj prizadevanja EZTS odobrila zaželene sadove, pa bo znano šele čez nekaj let.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava