Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Pomirjujoče brenčanje in zdravilni čebelji piki

18. avg. 2018 | 18:30
Dark Theme

Apiterapevt Robert Skubin iz Hlevnika v Goriških Brdih je na svojem zemljišču pred leti postavil čebelnjak s štirimi ležišči, kjer obiskovalcem med drugim nudi vdihovanje zraka neposredno iz panja. »Zrak v panju imenujemo aerosol. Nastaja med sušenjem vlage iz nektarja, ki ga čebele med vsakdanjim opravilom prinašajo v panje. Ko doseže tolikšno vlago, da se ne bo več pokvaril, ga začnejo spravljati v celice satovja in pokrivati z voskom. Vdihovanje takšnega zraka neposredno iz panja s pomočjo cevi in maske zelo blagodejno vpliva na dihala,« pojasnjuje Skubin. Ležišča v čebelnjaku so postavljena neposredno na panjih, tako da se ob ležanju čuti tudi vibracija tisočih čebeljih telesc oz. njihovih krilc, kar deluje blagodejno na živčni sistem. Ljudje se med ležanjem v čebelnjaku zelo sprostijo. Marsikateri kronični nespečnež je med terapijo že zaspal.
Skubin je med metode, s katerimi pomaga ljudem, uvrstil terapijo s čebeljim strupom: »Čebelji strup odkupujejo tudi velike farmacevtske hiše. Iz njega izdelujejo zdravila za alergike na čebelji strup. Ta pa regenerira tudi možganske celice, ki so jih napadle parkinsonova bolezen, multipla skleroza in distrofija mišic. Pri mladem pacientu, ki prihaja na terapijo s čebeljim strupom, se je multipla skleroza pojavila pred štirimi leti. Ko je pred enim letom prvič prišel k meni, je bil na invalidskem vozičku. Sedaj uspe hoditi s hojco. V enem letu je prejel 800 pikov čebeljega strupa v telo.«
Ogromno so za promocijo čebelarske dejavnosti in apiterapije pri Skubinovih naredili mediji, kot sta BBC in National Geographic. Prispevek slednjega je s 165 milijoni ogledov na Facebooku poskrbel za to, da so o čebelicah iz Hlevnika seznanjeni po vsem svetu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava