Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Potreba po enotnem poreklu za rebulo

31. avg. 2018 | 11:17
Dark Theme

Tako vinarji kot vinski kritiki in strokovnjaki vse bolj čutijo potrebo po enotnem poreklu za Brda in njeno »kraljico« rebulo. Vinska sorta je namreč skupni imenovalec enotnega ozemlja, ki pripada danes dvema državama.
Podatek izhaja iz 2. strokovne degustacije, ki je v sredo v organizaciji Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda potekala v Vili Vipolže.
Mednarodni vinski pisci so tako spoznali avtohtono sorto Brd in njeno večplastnost, ki se je izražala v steklenicah štirinajstih vinarjev z obeh strani meje.
»Povabili smo svetovne strokovne medije, da nas obiščejo v Brdih in tako doživijo edinstveni teritorij. Prepričani smo, da je to ključno pri naših prizadevanjih, da Brda postavimo na svetovni vinski zemljevid,« pravi direktorica Zavoda Tina Novak Samec. Italijansko stran so zastopali vinarji Gravner, Radikon, Keber in Jermann, njihova vina pa je okusilo 32 novinarjev in vinskih kritikov iz ZDA, Kitajske, Japonske, Velike Britanije, Nemčije, Rusije, Hraške, Italije in Slovenije. Tudi nekateri izmed njih so po degustaciji spraševali, ali ni napočil čas, da bi Brda dobila enotno poreklo.
»Če Brda gledamo iz ptičje perspektive, vidimo edinstveni vinorodni okoliš in delavne ljudi, ki skušajo na učinkovit in spoštljiv način izkoristiti bogastvo naše zemlje. Meje pa ne vidimo, saj je teritorij enoten. Tovrstni dogodki, na katerih se predstavijo vinarji z obeh strani meje, zagotovo pričajo o moči čezmejnega sodelovanja,« poudarja direktorica Novak Samec.
Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava