Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Človeške ribice pod Jamljami

3. sep. 2018 | 18:38
Dark Theme

Pod Jamljami živijo človeške ribice. V prejšnjih dneh so jih jamarji opazili v jami v Baredu, ki je oddaljena le nekaj desetin metrov od vasi.
Jama s človeškimi ribicami se nahaja na dnu doline, kjer je pred nekaj leti doberdobska občina v okviru evropskega projekta Living Fountains obnovila nekdanje črpališče. Jameljci so ga uporabljali vse do šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko so v vasi zgradili vodovod; vodo so iz njega črpali tudi avstro-ogrski vojaki med prvo svetovno vojno. Tik ob črpališču je nekaj metrov globoka jama; vhod vanjo je zavarovan s pokrovom. Odprtina je zelo ozka, v jamo je mogoče le s speleološko opremo. Na dnu jame v Baredu so jamarji opazili štiri človeške ribice, potem ko so pred časom nekaj primerkov zagledali tudi na dnu vodnega vira pri Komarjih. Za človeške ribice pri Komarjih so sicer vedeli tudi domačini, medtem ko njihova prisotnost ob robu Jamelj v Baredu doslej še ni bila ugotovljena. Znano je sicer, da človeške ribice živijo samo v neonesnaženi vodi, kar pomeni, da je jameljsko podzemlje iz okoljskega vidika neoporečno.

Jamarji so se v jamo v Baredu spustili v okviru projekta raziskovanja doberdobskega Krasa, ki ga vodijo že nekaj mesecev. Pri raziskovalnem projektu sodeluje sedem jamarskih društev, med katerimi so tudi Kraški krti, Univerza v Trstu in podjetje Acegas.
Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava