Začasna meja

Razstava pred novogoriško knjižnico

A

sreda, 5. septembra 2018 | 12:46

Razstava v Novi Gorici (BUMBACA)

V torek sredi sončnega jutra sta se ob zgradbi novogoriške knjižnice zbrali dve desetini oseb. Udeležile so se odprtja razstave z naslovom »Začasna meja. Življenje in hrepenenje v Coni A (1945-1947)«, ki na dvajsetih privlačnih in solidno zgrajenih panojih spominja na obdobje tik po koncu druge svetovne vojne, ko meja med Italijo in Jugoslavijo še ni bila zarisana. Kasnejša demarkacijska črta je nato trajala do Osimskih sporazumov. Po 12. juniju 1945 je velik del Primorske bil začasno razdeljen na dve Coni, A in B. Za mlajše generacije zapišimo, da ne gre enečaiti teh dveh con s tistima dvema (tudi A in B), ki sta zaobjemali Svobodno tržaško ozemlje do leta 1954.
Povojni Coni A in B sta prenehali obstajati kot posledica sklepov pariške mirovne pogodbe, ki so jih sprejeli pozimi leta 1947, uresničili pa septembra istega leta. Od junija 1945 do pomladi leta 1947 so se na ozemlju Cone A in deloma tudi Cone B ter v Ljubljani odvijale množične manifestacije, ki so dokazovale voljo prebivalstva, da ga politične in vojaške velesile priključijo Jugoslaviji. Bili so težki in hkrati navdušujoči časi, ki so se izpeli z uspehom in hkrati neuspehom. Rapalska meja je sicer bila zbrisana, ni pa uspela želja po 7. Republiki, ki naj bi zaobjemala Primorsko do Soče in Tržaškega zaliva. Razstavljeni so veliki posnetki z goriškega Travnika, iz Škabrijelove ulice, Ajševice, Solkana, Trsta in Istre.
Redko videne ali celo objavljene so fotografije, ki prikazujejo zavezniške vojake, njihovo opremo ter vozila in seveda bodečo žico, zarisano demarkacijsko črto in slavoloke. Slednje so krajevni odbori organizirano postavili predvsem pred obiskom mednarodne komisije na Krasu, na Goriškem in v Posočju. Prišla je preverjat stanje »na terenu«. Morda bi bilo zanimivo, ko bi bili ob pripravah na razstavo oblikovalci pobarali koga tudi čez mejo.
Štirje fotografi, med njimi Edi Šelhaus in Mario Magajna, so tedaj ustvarili neverjeten fond dokumentov, od katerih jih bo okrog petindvajset na ogled dolgo časa v Novi Gorici. Urnik razstave je neomejen, saj je postavljena na prostem. Odprli so jo s pozdravnimi nagovori Vladimir Perunčič, direktor Goriškega muzeja, Kaja Širok, direktorica Muzeja novejše zgodovine, in novogoriška podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.Komentarji: 1
  • 1

boss5556

sreda, 5. septembra 2018 | 16:43

Jugoslovanska vojska je osvobodila Trst,ki bi ji zato po mednarodnem vojaškem pravu-kot osvoboditelju,kateremu po njem pripada- MORAL pripasti,vendar zaradi različnih razlogov ni zato je KRIVIČNO v Italiji,še bolj krivična(demografsko) je bila rapalska meja,do katere ozemlje do nje pa si kljub temu Italija še zmeraj skrivaj lasti,oziroma upa,da ga bo kdaj dobila nazaj,če bodo morda osamosvojene bivše (jugo)republike razpadle zato tudi podeljevanje državljanstva ljudem živečim na tem območju!

Komentarji: 1
  • 1

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

»Lisička je prav zvita zver, v Sovodnjah ima svoj kvartir«

Mlada lisica se potika ob sovodenjskem Kulturnem domu

14. septembra 2018 | 08:22

Hrvaška z okrepljeno prisotnostjo

Na letošnjih Okusih ob meji

14. septembra 2018 | 09:39

Kolesarske steze »zamrznili«

Župan napoveduje, da bodo nove poti uredili ob zaključku gradbenih del na Korzu Italia

13. septembra 2018 | 10:47

Ta teden pred 10 leti (37)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o rekordu doberdobske večstopenjske šole

13. septembra 2018 | 16:00

Usodna slabost med vožnjo z družino

Moški umrl v Tržiču

11. septembra 2018 | 19:00

Spodletela kraja kolesa

V središču Gorice

11. septembra 2018 | 18:01

Brez vozniškega dovoljenja vozil porsche cayenne

Policisti zasegli vozilo, zoper voznika podali obdolžilni predlog

12. septembra 2018 | 07:25