Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Slovenska vas v centru mesta

18. sep. 2018 | 17:55
Dark Theme

Na septembrskih Okusih ob meji v Gorici bo že peto leto zapored zaživela Slovenska vas. Svoje »naselje« bo na prizorišču odmevne eno-gastronomske prireditve namreč uredila Zveza slovenske katoliške prosvete (ZSKP), ki je k sodelovanju privabila sedem društev goriških Slovencev v Italiji.
Tako kot že prejšnja leta bo zveza postavila svoj šotor v Ulici Crispi, torej na ugodni središčni lokaciji. Tam bodo stojnice z dobrotami društev Sabotin iz Štmavra, F.B. Sedej iz Števerjana, Vrh sv. Mihaela, Hrast iz Doberdoba ter Mešanega pevskega zbora Lojze Bratuž iz Gorice in Vinoteke Števerjanski griči. Obiskovalcem bodo postregli s kuhanim pršutom, pohanim prašičjim mesom, ocvrtim krompirjem, cmoki z raznimi nadevi, joto, palačinkami in še z drugim, kar bo ljudem teknilo, ker prihaja iz pristne domače kuhinje. Bogat bo seveda tudi nabor briških vin. Letošnja novost bo sladoled s prelivom domačega olja, bezga, teranovega likerja ali čokolade, so napovedali na ponedeljkovi predstavitvi Slovenske vasi. Potekala je na sedežu ZSKP v Kulturnem centru Lojze Bratuž, udeležila sta se je tudi župan Rodolfo Ziberna in občinska odbornica Arianna Bellan.
Predsednica ZSKP Franca Padovan je predstavitev izkoristila za poziv društvom, ki delujejo pod okriljem zveze, naj se pridružijo sooblikovalcem Slovenske vasi, naj veliki šotor, ki bo na prizorišču, uporabijo tudi za vidljivost svojih dejavnosti. Posebej pa je poudarila, da bo letos sodelovalo preko 80 prostovoljcev v raznih izmenah. Župan Ziberna je pohvalil Slovensko vas, ker bo na mednarodnem dogodku, kakršen so Okusi ob meji, ponujala to, kar najboljšega in najbolj tipičnega premore naše ozemlje. In pohvalil je Zvezo slovenske katoliške prosvete zaradi truda in zavzetosti, ki ju vlaga v dogodek. Odbornica Bellan je pojasnila, da bodo vino seveda stregli v steklenih kozarcih, zaradi zaostrene zakonodaje s področja varnosti pa izključno v prostoru, ki bo jasno začrtan. Kar zadeva organizacijsko plat, je še dodala, da bo letos na voljo večje število sanitarij.
Na ponedeljkovi predstavitvi so sodelujoča društva zastopali in v njihovem imenu pozdravili Filip Hlede za F.B. Sedej in Vinoteko Števerjanski griči, Claudio Peric za doberdobski Hrast in David Grinovero za Podgoro. Iz njihovih besed je izstopal poudarek, da je za društva aktivna udeležba v Slovenski vasi velik zalogaj, trud prostovoljcev pa se obrestuje, tudi s finančnega vidika. Napovedali so še, da se bodo priprave na postavitev Slovenske vasi začele 24. septembra v Števerjanu, njeno uradno odprtje pa bo v četrtek, 27. septembra, ob 19. uri v Ulici Crispi pred Trgovinsko zbornico.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava