Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Denar bo! A ne povedo, kdaj ...

25. sep. 2018 | 17:48
Dark Theme

Denar za postavitev tabel s slovenskimi in furlanskimi ledinskimi imeni v središču Gorice bo občina poiskala, slovenski občinski svetniki pa se sprašujejo, kdaj se bo dejansko to zgodilo. Na ponedeljkovem zasedanju goriškega občinskega sveta sta svetnika Marilka Korsič in David Peterin občinski upravi postavila svetniški vprašanji v zvezi s postavitvijo tabel v mestnem središču. Kljub zagotovilom, da se bo uprava kmalu lotila iskanja denarja, sta pri odgovoru opazila časovno nedorečenost.
»Izrazil bi zadovoljstvo, da so po postopku, ki je trajal sedem let, občinski upravitelji končno postavili table s slovenskimi in furlanskimi ledinskimi imeni. Iz seznama pa so izpadli vsi slovenski napisi, ki bi sodili v mestno središče,« je v ponedeljek dejal Peterin. Podobno vprašanje je Koršičeva postavila že 23. julija, ko je opozorila, »da se je do zadnjega zdelo, da s finančnim kritjem za projekt ne bo težav«. Odgovora tedaj ni prejela, z občinske uprave pa so se ji tokrat vendarle odzvali. »Podžupan in odbornik za jezikovne identitete Stefano Ceretta mi je zagotovil, da se bodo z iskanjem potrebnega dejanja lotili takoj. Pritrdil mi je tudi, da so prednost dali predmestnim rajonom, ker je tam slovenska prisotnost največja, tako da težav s slovenskimi napisi v središču mesta ni,« pravi Marilka Koršič. V odgovoru Peterinu pa je podžupan dodal, da je za postavitev ostalih tabel zmanjkalo par tisoč evrov in da bodo dodatna sredstva sedaj črpali iz raznih deželnih razpisov.
»Ceretti sem povedal, naj preverijo, ali je mogoče črpati sredstva tudi iz zaščitnega zakona 38 iz leta 2001, saj vsako leto ostaja denar, ki je namenjen občinam,« dodaja Peterin, medtem ko je Koršičeva v podžupanovihodgovorih opazila časovno nedorečenost. »Tako župan kot podžupan sta nam zagotovila, da bodo table namestili, ko bodo dobili potreben denar. Nista pa povedala, kdaj se bo to zgodilo,« ugotavlja Marilka Koršič.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava