Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Odvetniku Karlu Primosigu plaketa OZS

13. okt. 2018 | 18:53
Dark Theme

Odvetniška zbornica Slovenije letos praznuje 150-letnico ustanovitve. Ob jubileju so pripravili dokumentarni film Paragraf številka 1, ki so ga pred nekaj dnevi predvajali na nacionalni televiziji. Hkrati je v Ljubljani potekalo slavje, med katerim so ob navzočnosti predsednika države Boruta Pahorja podelili Plakete dr. Danila Majarona, ki je odvetniško zbornico vodil v turbulentnih časih pred prvo svetovno vojno in med njo. Odigral je pomembno vlogo pri uporabi slovenskega jezika v pravu, s svojimi odvetniško-mediacijskimi veščinami je prepričal dvomljivce o pomenu slovenske univerze, ki so jo v Ljubljani ustanovili leta 1919.
Upravni odbor Odvetniške zbornice Slovenije je sklenil, da plaketo dr. Danila Majarona letos prejme letos več odvetnikov, tudi iz tujine. »Kar je vsem dobitnikom skupno, poleg zaslug za odvetništvo, skrb za njegov podmladek in razvoj, je vendarle njihova človeška plat, širina in profesionalna vsestranska radoživost in bogata osebnostna dimenzija. In ne nazadnje iskrivost in humor. Tudi na lastni račun,« so povedali na podelitvi plaket. Prejeli so jih Alenka Košorok Humar, Andrej Razdrih, Leo Andreis, Aldo Bulgarelli, Marc Jobert, Rupert Wollf in goriški odvetnik Karlo Primosig.
»Skromen, časten, vedno pripravljen pomagati in inspirirati,« so zapisali v utemeljitvi priznanja, ki so ga izročili Primosigu. »Po rodu in še sedaj doma je z območja Gorice, kjer se je tudi šolal. V Trstu je postal doktor prava, a že kot študent in še danes član različnih slovenskih in človekoljubnih organizacij. Po opravljenem odvetniškem pripravništvu je postal odvetnik z lastno prakso v Gorici, zdaj razširjeno z udeležbo obeh sinov odvetnikov, kjer je še danes aktiven in se ukvarja z različnimi vejami prava, najbolj blizu mu je civilno in gospodarsko, aktiven pa je bil tudi v odborih bank in založništvu, kjer je opravljal funkcijo predsednika upravnega seta Založništva tržaškega tiska. Je tudi ustanovni član Slovenskega raziskovalnega inštituta in soavtor slovenskega pravnega leksikona z nemškimi in italijanskimi ustreznicami geselskih besed in je trojezični pravni slovar. Že skoraj 20 let je tudi aktiven član uredniškega odbora revije Odvetnik,« so zapisali v utemeljitvi, ki jo je pred podelitvijo plakete goriškemu odvetniku prebral predsednik Odvetniške zbornice, Roman Završek. V zahvalnem nagovoru je Primosig spomnil na vlogo Slovencev izven državnih meja in se navezal na delo zaslužnega slovenskega pravnika Henrika Tume, ki je dosledno vztrajal pri rabi slovenskega jezika tudi, ko so se nad Gorico že zgrinjali črni oblaki fašizma.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava