Četrtek, 11 april 2024
Iskanje

»Občina naj doda slovenske napise«

22. okt. 2018 | 16:51
Dark Theme

»Zakaj so novi smerokazi na Kalvariji samo v italijanskem jeziku, medtem ko so informativne table, ki so jih postavili pred nekaj leti, tudi v slovenščini in furlanščini? Goriško občino opozarjam, da je zakon 38 iz leta 2001 glede javnih napisov zelo jasen, saj morajo biti na območju izvajanja določil o vidni dvojezičnosti vse nove table tudi v slovenskem jeziku. Zaradi tega pozivam goriško občino, naj poskrbi, da bodo novi smerokazi na Kalvariji čim prej opremljeni tudi s slovenskimi napisi.« Tako pravi Walter Bandelj, pooblaščeni občinski svetnik za Podgoro, Štmaver, Pevmo in Oslavje, ki se je s protestnim pismom odzval na nedeljski članek Primorskega dnevnika o novih enojezičnih smerokazih na Kalvariji. Namestila jih je naveza ločniških društev Lucinis, vendar nosi del odgovornosti za vnovični jezikovni spodrsljaj tudi goriška občina, ki je seznam enojezičnih smerokazov pregledala in prižgala zeleno luč za njihovo namestitev. Če so člani ločniških društev »pozabili« na slovenščino in hkrati tudi na furlanščino, bi jih lahko goriška občina opozorila, da naj bodo novi smerokazi v Podgori in Ločniku večjezični.
»Turistična privlačnost se poveča tudi z ovrednotenjem jezikov, ki so zgodovinsko zaznamovali naš prostor,« ugotavlja Bandelj, ki je s protestnim pismom na odsotnost slovenščine na novih smerokazih na Kalvariji opozoril goriškega občinskega odbornika za kulturo Fabrizia Oretija, arhitekta Lina Visintina, predsednico paritetnega odbora Ksenijo Dobrila, senatorko Tatjano Rojc in generalnega konzula Republike Slovenije v Trstu Vojka Volka.
Ločniška društva so na Kalvariji in ob poteh, ki vodijo na njen vrh, skupno namestila deset novih enojezičnih tabel. Ena izmed njih se nahaja ob cesti, ki se začenja za nekdanjo podgorsko osnovno šolo; ostale so razpršene po vrhu hriba in ob njegovem vznožju. Smerokazi sicer opozarjajo na razne zgodovinske znamenitosti, ostaline romarskih cerkvic in italijanske spomenike iz prve svetovne vojne, ki so razpršeni po Kalvariji. Naveza ločniških društev je smerokaze postavila s prispevkom 3500 evrov, ki jih je zagotovila Fundacije Goriške hranilnice, medtem ko je ločniška zadružna banka prispevala še 2000 evrov. Za smerokaze sicer niso porabili vsega denarja; del zneska bodo zato namenili nekaterim drugim projektom za ovrednotenje Kalvarije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava