Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Je Atila porušil kavarno?

6. nov. 2018 | 18:38
Dark Theme

Po prekinitvi, petih urah razprave in mestoma polemičnih posegih je goriški občinski svet v ponedeljek ob 23. uri vendarle izglasoval spremembo proračuna v višini 1.200.000 evrov, ki jih bo občina uporabila za izvedbo raznovrstnih gradbenih del. Na seznamu se je tako znašlo petnajst različnih stavb, objektov, parkov ali območij, ki bodo deležni večjih ali manjših posegov. Največ denarja (220.000 evrov) bo občina vložila v preureditev sedeža združenja Rodolfo Lipizer, drugi največji poseg, v skupnem znesku 157.000 evrov, bo zadeval kavarno gledališča Verdi.
Začetek razprave v občinskem svetu ni bil med najbolj obetavnimi, saj se je občinski svetnik gibanja Autonomia responsabile Celestino Turco, ki spada v večino, takoj pritožil, da ni prejel papirnate kopije osnutka spremembe proračuna in zaradi tega ne ve, kaj bo sploh glasoval. Po ugovoru svetnika stranke Forza Italia Fabia Gentileja (»Zdi se mi nesmiselno prekinjati delo občinskega sveta, saj so dokumente pristojni uradi dostavili tudi v elektronski obliki«), je občinski svet tudi z glasovi opozicije izglasoval Turcov predlog in se tako odločil za enourno prekinitev. Nekateri svetniki so enourni odmor izkoristili za obisk bližnje kavarne, saj so predmet razprave in glasovanja že poznali.
Sledila je skoraj peturna razprava, po kateri je občinski svet vendarle izglasoval spremembe v proračunu, na podlagi katerih je občina 1,2 milijona evrov namenila petnajstim posegom. Poleg že omenjenih obnovitev sedeža združenja Lipizer in bara gledališča Verdi bo občina 130.000 evrov namenila izrednemu vzdrževanju bazena, približno po 90.000 evrov bo porabila za preureditev nekaterih cest, stavbe v Ulici Gallina in osnovne šole v Ulici Zara. Preureditev območja z igrali v Ljudskem vrtu bo vredna približno 60.000 evrov, ravno toliko jih bo občina vložila tudi v pesjak. Za nakup rož in vaz, ki jih bo postavila po mestu, bo porabila 50.000 evrov, za odpravljanje arhitekturnih ovir pa 40.000.
Med razpravo je bilo slišati kar nekaj kritičnih pripomb. Občinska svetnica iz vrst opozicije Rosy Tucci se je spraševala, »iz česa so narejene vaze, da stanejo toliko«, njena kolegica Adriana Fasiolo pa je izpostavila, da je vsota namenjena sedežu združenja Lipizer previsoka. Člani odbora so naleteli na kritike tudi iz vrst večine. Ligaša Roberta Zottija je zmotila zlasti kavarna gledališča Verdi. »Poslopje so obnovili pred dvanajstimi leti, sedaj pa je treba vanj vložiti novih 160.000 evrov. Kaj se je zgodilo med tem časom, ali je šel mimo Atila in porušil vse?« se je hudomušno spraševal Zotti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava