Ta teden pred 10 leti (45)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o okupaciji slovenskega višješolskega centra v Gorici

A

četrtek, 8. novembra 2018 | 16:00

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega »obujanja spominov iz preteklosti« v novem letu na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2008 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.
Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o dijaški okupaciji slovenskega višješolskega centra v Gorici. Članek je bil objavljen v torek, 4. novembra 2008.

Namesto knjig in drugih šolskih pripomočkov so s seboj prinesli spalne vreče, hrano in zgovorne transparente. Včeraj so dijaki licejskega pola Trubar-Gregorčič in tehnično-poklicnega pola Cankar-Vega-Zois zasedli slovenski višješolski center, da bi medije in javnost še naprej opozarjali na odločno nasprotovanje reformi ministrice Mariestelle Gelmini in na negativne učinke, ki jih bo imela na kakovost šolstva.
Slovenski dijaki so se odločili za »mehkejšo« obliko okupacije, saj niso zasedli celega višješolskega središča v ulici Puccini, pač pa le poslopji, v katerih imajo sedež zavodi Cankar, Zois in Vega. Stavba licejev Trubar in Gregorčič je ostala na voljo profesorjem, ravnateljici Mihaeli Pirih, neučnemu osebju (le-to je imelo možnost vstopa tudi v zasedene prostore) in dijakom, ki niso pristopili k protestni akciji.
Le-teh sicer ni bilo veliko - šlo je za peščico predstavnikov 4. in 5.
gimnazije zavoda Trubar -, center pa je zasedlo približno 150 dijakov, kar pomeni več kot polovico slovenske goriške višješolske populacije. Pripomniti gre, da so se dijaki tehničnega pola, ki so včeraj sodelovali pri mobilizaciji, odpovedali prostemu dnevu. »Skrbijo nas krčenje sredstev javnemu šolstvu in univerzam. Z našim protestom želimo ne nazadnje opozoriti na specifiko šol s slovenskim učnim jezikom,« so povedali višješolci in dodali: »Zasedbo smo izvedli nekoliko v zamudi, saj je vrh protestov potekal prejšnji teden, smo pa bolje organizirani kot naši vrstniki italijanskih šol. Prepričani smo, da pozornost za temo šolstva ne sme uplahniti.«
Množica mladih se je pri vhodu v šolo zbrala že preden je zvonec naznanil začetek pouka. Poskus, da bi takoj vstopili in zasedli prostore, se ni obnesel, saj je pomožno osebje zahtevalo, naj dijaki počakajo na prihod ravnateljice. Ko je Pirihova prišla, so dijaki vstopili, razobesili transparente, zasedli omenjeni poslopji in postavili skupine »stražnikov« ob vhode v šolski center.
Preko 50 dijakov je nadzorovalo šolo tudi ponoči in pričakovati je, da bodo mnogi prespali v ulici Puccini tudi danes. Včeraj se organizatorji še niso podrobneje odločili, kdaj se bo mobilizacija zaključila, po vsej verjetnosti pa se bo reden pouk ponovno začel še pred koncem tedna.
Slovenski dijaki so se nove izkušnje - šolski center je namreč zadnjič doživel zasedbo sredi 90. let - lotili dokaj organizirano. Med petkovim srečanjem so sestavili tudi pravilnik, ki se ga morajo vsi protestniki strogo držati. Vstop v laboratorije in telovadnico je strogo prepovedan, prepovedani pa so tudi kajenje v notranjih prostorih, prinašanje alkoholnih pijač in nezakonitih substanc. V šolski center lahko vstopijo le vpisani dijaki, mlajši pa morajo upoštevati navodila voditeljev okupacije. »V primeru, da bi kdo kršil pravila, bomo zasedbo takoj preklicali,« so povedali organizatorji in dodali: »Organizirali bomo tudi ekipo, ki bo poskrbela za red in čiščenje prostorov.«
Včerajšnji dan je minil brez posebnih pretresov. Po jutranjem zborovanju, med katerim so razpravljali o poteku zasedbe, so si dijaki ogledali film, popoldne pa so se predstavniki sestali z dijaki italijanskih višjih srednjih šol.
Danes bo avditorij slovenskega višješolskega centra obiskal deželni svetnik Igor Gabrovec, ki se bo z dijaki srečal ob 10. uri. (Ale)

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

Cesta bo zaprta vsaj leto dni

Zaradi sanacijskih del zaprli občinsko cesto nad Doberdobskim jezerom

8. novembra 2018 | 08:15

Stekla kampanja cepljenja proti gripi

Za moške in ženske nad 65. letom starosti je cepljenje brezplačno

8. novembra 2018 | 10:21

Ta teden pred 10 leti (45)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o okupaciji slovenskega višješolskega centra v Gorici

8. novembra 2018 | 16:00

Cesta skozi Dol spet odprta

S pobočja Varde odstranili odlomljene skale

7. novembra 2018 | 10:42

Je Atila porušil kavarno?

Po burni razpravi odobrili spremembo proračuna v višini 1,2 milijona evrov

7. novembra 2018 | 12:14

Obvoz speljali kar čez Gradino

Podjetje Anas preusmerja avtomobiliste na makadamsko cesto, ki je zaprta prometu

7. novembra 2018 | 08:23

V Italiji ga čaka osem let zaporne kazni

Uspešna preiskava goriških policistov in javnega tožilstva

7. novembra 2018 | 06:22