Torek, 23 april 2024
Iskanje

Na domu in v ambulanti

Sovodenjskim občanom na voljo patronažna medicinska sestra

19. nov. 2018 | 8:23
Dark Theme

Od prvega novembra dalje imajo v Sovodnjah patronažno medicinsko sestro, ki deluje v povezavi z družinskimi zdravniki, občinskimi socialnimi službami, fizioterapevti, združenji prostovoljcev, službami na domu in bolnišničnimi oddelki. Ob ponedeljkih je na voljo za odvzem krvi, ostale dni lahko poskrbi za injekcije, menjavo prevez in za zagotavljanje raznih drugih bolničarskih storitev.

Županja Alenka Florenin je z novostjo seznanila krajane na praznovanju sv. Martina pred natanko enim tednom; na prizorišču je bila tudi stojnica z bolničarskim osebjem, ki je dajalo informacije in delilo gradivo o novi storitvi. Na voljo je bilo tudi za merjenje pritiska. Nekaj dni pred prvim novembrom so v Sovodnjah priredili tudi javno predstavitev, zato da bi vest dosegla domala vsakega občana.

»Z vodstvom zdravstvenega podjetja za Posočje in južno Furlanijo smo se dogovarjali več mesecev. Izkazali so veliko razpoložljivost za sodelovanje. Pojasniti je sicer treba, da s patronažno medicinsko sestro nadgrajujemo storitev, ki smo jo že imeli, vendar ne v tako dobro strukturirani obliki,« pojasnjuje županja. Sovodenjski občini je bila dodeljena medicinska sestra Adriana Fabbro, ki okolje dobro pozna, saj že več let dela tudi na Sovodenjskem. »Nova medicinska sestra obvlada tudi slovenski jezik, kar je za našo občino seveda zelo pomembno,« dodaja županja, po kateri bo nova patronažna medicinska sestra zagotavljala bolničarsko pomoč, na voljo bo za nasvete, sodelovala bo pri projektih za promocijo zdravih življenjskih navad in zdravja nasploh.

Patronažna medicinska sestra bo na razpolago v ambulanti v spodnjih prostorih sovodenjske telovadnice ob ponedeljkih in četrtkih med 11. in 12. uro; za odvzem krvi bo na voljo ob ponedeljkih od 7.45 do 8.30. Vse dni v tednu bo zagotavljala oskrbo na domu. Županja pojasnjuje, da patronažne medicinske sestre običajno krijejo območje, na katerem je med 4000 in 4500 prebivalcev; zaradi tega se znotraj zdravstvenega podjetja še dogovarjajo, da bi krila še nekaj sosednjih krajev.

Za koriščenje storitev patronažne medicinske sestre bodo morali prižgati zeleno luč družinski zdravniki posameznih sovodenjskih občanov; do pomoči v ambulanti so upravičeni občani nad 65. letom starosti, onkološki in drugi kronični bolniki, nepokretne oz. invalidne osebe, v primeru potrebe tudi mamice takoj po porodu in bolniki, ki so bili komaj odpuščeni iz bolnišnice. Pomoč na domu pa je zagotovljena vsem osebam, ki potrebujejo bolničarsko nego in ne morejo v ambulanto zaradi akutnih stanj (infarkt, pljučnica, možganska kap...) ali zaradi težav s hojo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava