Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

»400 tisoč evrov za sanacijo pobočja Varde«

Goriški prefekt Massimo Marchesiello, deželni odbornik za okolje Fabio Scoccimarro na ogledu območja plazov v doberdobski občini, ki ga je vodil župan Fabio Vizintin

27. nov. 2018 | 19:08
Dark Theme

Nikomur ni prijetno, če obstaja nevarnost, da na cesto zgrmi večtonska skala, zato moramo ukrepati takoj, je v zvezi z nevarnostjo plazov v doberdobski občini včeraj na ogledu dotičnega območja, ki sta se ga udeležila tudi goriški prefekt Massimo Marchesiello in župan Fabio Vizintin, izjavil deželni odbornik za okolje Fabio Scoccimarro.

Napovedal je, da bo italijansko ministrstvo za okolje namenilo 400 tisoč evrov za sanacijo pobočja Varde. Da bi se dela čimprej zaključila, naj bi načrtovanje sanacije steklo že v prihodnjih mesecih.

Doberdobski župan Fabio Vizintin pojasnjuje, da vzroki za plaz z Varde niso jasni, so pa brez vsakršnega dvoma naravni: »Sumimo, da je do plazu prišlo zaradi deževja in počasne erozije skale. Govorimo torej o procesu, ki je trajal nekaj tisočletij.« Sedaj bo treba ugotoviti, kdo so lastniki zemljišč na precej obširnem območju, kjer se nahaja skalovje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava